SDE

Різдвяні традиції, древні і новітні

№1 (191) січень 2011 _
Друк E-mail
Греція Країна, у якій 98% громадян ідентифікують себе православними (ще донедавна, до речі про це свідчила спеціальна графа у паспортах греків), упродовж століть шанує свої традиції. Різдво Христове тут святкують за новим стилем, тобто 25-го грудня. У містах і селах Греції напередодні Різдва, Нового Року та Хрещення господарі будинків шукали у лісі найміцніше ялинове дерево.
Часто замість ялини використовували оливкове дерево. Його називали христоксіло - дерево Христа. Розрубавши його на дрібні поліна, запалювали вогонь у печі. Тепер, правда, для вогнища використовують камін. Народне повір'я говорить, що, поки горить дерево, Христові тепло у холодній Вифлеємській яскині.

 

Різдвяні пісні греки виконують не лише у день свята. Існує передріздвяна традиція сартес. Ще за місяць до Різдва у кожному містечку збирається групами молодь. Вони розучують колядки. А потім, колядуючи, вони змагаються у намаганні отримати якнайбільше подарунків.

Але найцікавішим з усього, що асоціюється з грецьким Різдвом, є традиції Мані. Назва пов'язана з однойменною областю, що розташована на півострові Пелопоннес (крайній південь материкової Греції). Мешканці цієї області вважають себе нащадками древніх спартанців, які, як відомо, прославилися героїчними подвигами і суворими звичаями. У цьому краї й досі люблять зброю, зберігають древні закони гостинності і підтримують суворі родові відносини. Область Мані залишалася єдиним місцем, що не було окуповане у той час, коли вся Греція перебувала під турецьким ярмом. На Різдво жителі Мані не співають, адже у
них суворою традицією з усіх видів народних пісень зберігаються лише плачі.

Іспанія

В Іспанії різдвяний сезон офіційно починається встановленням гойдалок. Ця традиція символізує бажання змусити сонце в період зимового сонцестояння вище «розгойдуватися» в небі. А подарунків іспанцям доводиться чекати довго, їх приносять «три королі» 6-го січня. Дітям, які протягом року поводилися погано, кладуть у панчішки для подарунків вуглинки. На святковому столі кожного іспанця обов'язково присутні дари моря, а також різдвяні солодощі. 25-го грудня мешканці цієї країни зодягаються у національні строї і співають пісні, а перед початком святочної меси збираються при вході до храму і танцюють, взявшись за руки. Різдвяний сезон офіційно починається в Іспанії 8-го грудня святом Непорочного Зачаття. У Севільї воно відзначається перед головним собором, де проходить церемоніальний танець, який виконують десять хлопчиків у костюмах. Якщо вам доведеться зустрічати Новий рік в Іспанії, приготуйтеся ковтати фрукти. Коли годинник буде вибивати опівночі 12 разів, потрібно щоразу ковтати виноградину. Кажуть, що це приносить щастя.

Нідерланди

У Нідерландах Різдво настає рано. Голландський варіант Діда Мороза - Санта Клаус. У Голландії святий Миколай приїжджає на човні, в останню суботу листопада разом зі своїм помічником - Чорним Пітером. Діти вірять, що він - іспанець, який покарає усіх неслухняних хлопчиків і дівчаток. В Амстердамі Санта-Клаус відвідує королівський палац, і діти повинні відзвітувати перед ним за всі свої
вчинки. Подарунками прийнято обмінюватися п'ятого грудня, а не на Різдво. Іноді подарунки ховають у підвалі і роблять навідні підказки, як їх відшукати. Фермери в Нідерландах у Різдвяний час щодня при заході сонця сурмлять у ріжки, звіщають прихід Різдва. До речі, культ Санта Клауса прийшов у Північну Європу 300 років тому разом з іспанськими завойовниками.

Швеція

Жителі цієї країни мають певну дивну різдвяну традицію, яка з'явилася порівняно недавно. 1966-го року влада портового міста Евле, що за 150 кілометрів на північ від Стокгольма, спорудила на центральній площі як різдвяний атракціон солом'яного козла висотою 13 метрів. Невідомі спалили його. Відтоді солом'яного велетня встановлюють щороку, і між поліцією та добровольцями, які його охороняють, та місцевими шукачами пригод, які намагаються спалити чудовисько, ведеться постійна гра. За цей період мешканцям досить часто вдавалося приспати пильність поліції і спалити козла. Інколи підпалювачі використовували навіть ракетниці. Поліція рідко ловить «жартівників». Першого підпалювача 1966-го року було засуджено за вандалізм, а 2001-го року за підпал козла був засуджений до 18 днів ув'язнення 51-річний американець. Славетний шведський козел 1985-го року був уперше внесений до «Книги рекордів Гіннесса».

Австралія

Різдво в Австралії та Новій Зеландії - особливе, адже приходить
в кінці їхнього літа. Через відсутність снігу немає «білого» Різдва. Перше офіційне австралійське Різдво відсвяткували 25-го грудня 1788-го року в Сіднеї.

Приготування до Різдва починається на початку грудня, коли міста прикрашають декораціями, а родині і друзям надсилають різдвяні картки з привітаннями, на яких зображені сцени Святвечора, снігові пейзажі та інше, подібно як в Англії та Америці. В багатьох будинках печуть різдвяні тортики та пудинги, а в містах та містечках в торговельних центрах та магазинах дітей зустрічають Санти. Саме квіти стали основною формою декорації, наприклад, як австралійський Різдвяний кущ, рослина з маленькими червоними листочками, та Різдвяний дзвінок. Однак деякі люди мають справжнє деревце зі світлом та прикрасами, яке вони встановлюють напередодні Різдва. Колядки звучать по всій країні. «Одного разу в Давидовому місті» чи «Маленьке місто Вифлеєм» є традиційними піснями, але також є інші, які теж популярні. Це «Шість білих бумерів», «Північний вітер», «Колядка пташки», «Біле Різдво». Є ще одна цікава традиція. Вона іменується як «Світіння свічок» і прийшла з 1937-го року. Відтоді тисячі людей збираються разом, щоб поспівати улюблені різдвяні коляди, освічуючи нічне небо свічками. Ця традиція поширюється по всьому світі. У декількох регіонах Австралії встановилася традиція святкування Різдва в липні, який є найхолоднішим місяцем року, серединою їхньої зими. Температура далека до нормальної, та все ж холодніше, ніж в грудні.

banner

Про часопис
"Жива вода" – єпархіальна газета Самбірсько-Дрогобицької єпархії – заснована у травні 1995 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 5800 примірників.  Із сторінок газети читач дізнається про актуальні новини церковного життя як в Україні, так і світі. Автори часопису роздумують над богословськими питаннями, діляться дослідженнями на історичну та суспільну тематики. Часопис друкує послання Глави УГКЦ та правлячого архиєрея, а також офіційні загальноцерковні та єпархіальні документи.

Редактор:
о. Михайло БУЧИНСЬКИЙ

Адреса:
вул. Трускавецька  2
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324453034
Ел. пошта: zvoda@sde.org.ua

^ Догори