SDE

Собор святого Миколая у місті Барі

№6 (145), червень 2012 _ Мар'яна КЕКОШ
Друк E-mail
www.ricolor.org
Собор святого Миколая у місті Барі
У місяці травні віруючі вшановують перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з міста Мир, де святитель був єпископом, до міста Барі, що знаходиться на півдні Італії. Ця знаменна подія відбулась 1087 року, в неспокійні часи, коли невірні нищили християнські землі та плюндрували храми та святині. Серед інших розорили і місто Мири в Ликії, де спочивали святі мощі. Осквернення святинь обурювало всіх християн. Особливо побоювалися за мощі святителя Миколая вірні в Італії, серед яких було багато греків. Жителі міста Барі, розташованого на березі Адріатичного моря, вирішили врятувати мощі, спорядивши кораблі, які вирушили на пошуки.

Церква в Мирі, де зберігалися мощі св. Миколая, чудом уціліла під час розгрому; при ній мешкало декілька монахів. Мощі святого знаходились під підлогою церкви, поширюючи надзвичайний аромат. Загорнувши останки у покривало, їх перенесли на корабель, який щасливо повернувся до міста Барі після 20-денної подорожі.

Одразу ж після цього розпочалось будівництво великого собору. Туди було перенесено мощі святого, які перебувають там до сьогодні. Керував будівництвом храму настоятель монахів-бенедектинців Ілля. Сам собор було зведено на місці двору візантійського вельможі і вважається, що стіни його палацу були використані при спорудженні храму. Абат Ілля запросив найкращих візантійських майстрів. А його послідовник абат Євстафій завершив роботи по оздобленні та декоруванні храму. В 1089 році базиліка була освячена, мощі святого Миколая розмістили в її крипті. Незабаром після побудови церква стала місцем великих історичних подій: 1095 року тут пролунав заклик до Першого Хрестового походу, а 1098 в базиліці пройшов церковний собор під головуванням папи Урбана II щодо питання об'єднання Західної та Східної церков, який, на жаль, не увінчався успіхом.

За своїм зовнішнім виглядом храм нагадує швидше замок, аніж церкву, та слід згадати, що в буремні часи базиліка не раз служила фортецею і надійним оплотом від нападу ворога. Храм прекрасний у своїй простоті та величі. Всередині міститься багато цінних творів скульптури та живопису. Особливу увагу привертає стеля храму. Її досить часто ремонтували та реконструювали. В 1661 році талановитий художник Карло Роза створив унікальний за своєю красою розпис стелі.

Крипта (підземна церква) була споруджена раніше, ніж головний храм. Тут і розміщені мощі святого Миколая. З давніх часів паломники з різних країн Європи прагнули побувати в Барі, помолитися біля мощей чудотворця, прикластися до раки і отримати чудодійне миро. Мироточення мощей триває дотепер. Миро збирається священиками раз на рік - у свято перенесення мощей з Мир Лікійських у Барі 9 травня (22 травня за старим стилем). Миро, яке просочується з мощей (італійці називають його манною), збирається з гробниці в посудину і розбавляється святою водою. Це миро розноситься паломниками з різних куточків світу, приносячи людям розраду і зцілення.

У крипті біля гробниці святого стоїть особлива молитовна тиша: християни з різних країн моляться в духовній єдності, молячись словами з тропаря: «Отче, священноначальнику Миколаю, моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші».

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори