SDE

Нашій дитині 9 років

№7 (146), вересень 2012 _ Олександра КОЗАНКЕВИЧ
Друк E-mail
Ілюстрація
Школяр
Наші діти змінюються як математична синусоїда. 8 років – це вік енергії, проб, протесту, дуже сильної прив'язаності до матері. У 9 років дитина стає дещо спокійнішою, впевненішою, одночасно потребує більше друзів. Як допомогти дитині у цьому віці подолати труднощі і задовольнити її природні потреби?

Дев'ятирічна дитина хоче бути дуже незалежною. Хоче мати свою думку і право на свій вибір. Часто в розмові з батьками опирається їхній владі і вимогам. Однак набагато швидше в цьому віці виконує вона прохання батьків. Потрібно однак зацікавити дитину нашим проханням, а деколи його нагадати.

Дитина набагато менше сперечається з батьками. Однак якщо вимоги батьків дитині особливо не підходять, вона може різко протестувати. Якщо батьки будуть вимогливі і настирливі, дитина виконає прохання. Для неї важлива не нагорода чи гроші, а похвала і цінування її зусиль.

Якщо 8-річна дитина дуже потребувала маминої уваги, завжди хотіла з нею бути, говорити, виконувати спільні дії, дитина 9-річна більше цікавиться ровесниками. Думка ровесників чи їхніх батьків стає для неї найважливішою. Важливо однак по-новому шукати дорогу до серця дитини. Дитина охоче погодиться на спільні екскурсії, прогулянки. Дитина хоче, щоб її не примушували, а пропонували спільні справи. У такий спосіб вона вчиться незалежності, відокремлення від батьків. Потребує пошани. Дитина хоче довести іншим, що може самостійно щось зробити. Все, що дитина робить, трактує дуже серйозно. Якщо зазнає поразки – дуже засмучується.

У цьому віці часто можемо почути скарги на біль живота, очей, рук. Найчастіше звучать вони тоді, коли треба зробити домашнє завдання чи помити посуд. Однак інколи варто бути уважним, тому що дитина може насправді хворіти. Вона повинна мати свої обов'язки, наприклад прибрати кімнату, полити квіти, помити посуд, винести сміття, - це їй під силу.

У деяких випадках 9 років – це час бунту проти авторитету. Можемо просити виконати щось, але дитина наша не реагує. Для сина в цьому віці важливим є авторитет батька. Він охоче буде його слухати і разом виконувати чоловічу роботу. Дитина є дуже вразливою і критика зі сторони батька дуже її болить. Щоб дитина шанувала думку тата, варто підтримувати та хвалити її. Активне виховання дитини в цьому віці буде доброю підтримкою для мами, яка зараз не є найбільшим авторитетом.

9 років – це вік скритості, страхів, бунту, турботи, однак після нього, у 10 років, наша дитина кардинально змінюється і стає дуже зичливою і слухняною. Про це розкажемо в наступній нашій розповіді.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори