SDE

Дисципліна і діти

№5 (144), травень 2012 _ Олександра КОЗАНКЕВИЧ
Друк E-mail
Ілюстрація
Дисципліна
Для свого правильного розвитку дитина експериментує, цікавиться цілим світом, при цьому робить багато помилок та потребує правил. Правила – для чого вони? Для безпеки дитини і впевненості, що хтось нею піклується і хоче їй добра.

Які головні принципи встановлення правил для дитини? По-перше, не кривдити дитину і не забирати від неї любові. По-друге, тісно співпрацювати мамі з батьком та іншими опікунами, наприклад дідусями чи бабусями.

Дитина потребує послідовності і звичного розпорядку дня. Вона почуває себе у безпеці, якщо знає, коли буде їсти, ходити на прогулянку, спати, бавитися чи мити зуби. Дитина сприймає все як гру, тому варто все робити у цій формі. Наприклад, після спільної забави, коли в кімнаті всюди багато іграшок, варто разом у формі гри складати предмети на відповідне місце. Дитина змалку хоче бути самостійною, активною, варто підтримувати її зусилля. Однак найчастіше вона потребує допомоги, а ще більше похвали за те, що пробувала щось зробити.

Деколи діти нищать іграшки чи не слухають наших прохань. Не можна тоді бити дитину, її принижувати, потрібно вчити її в мудрий і зичливий спосіб відчувати наслідки своєї поведінки. Наприклад, якщо дитині 3 і більше років і вона не хоче допомагати нам прибирати іграшки, можна частину іграшок заховати на тиждень в іншу кімнату. Коли діти б'ються – вимагати вибачення, а також дати відчути наслідки своєї поведінки – для прикладу, сьогодні не дивимося телевізор. Варто звичайно окрім наслідків зрозуміти, в чому справа і вчити дітей розуміти один одного, співпрацювати і взаємно поступатися.

У дисципліні важливо не застосовувати фізичного чи психологічного насильства. Треба узгіднювати свій підхід з другою половиною. Те, чого вимагає мама, підтримує батько і навпаки. Однак методом виховання є не система покарань, а атмосфера тепла, зичливості, пошани до дитини і любові.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори