SDE

Прощення

№3 (142), березень 2012 _ о. Олег КЕКОШ
Друк E-mail
Ілюстрація
"Прости мені!.. і я прощаю тобі!"
Переживаючи благодатний час Великого Посту, ми готуємо наші душі і серця до зустрічі з Воскреслим Христом. Важливою умовою великопосного духовного подвигу посту є прощення, яке відкриває наше серце для Бога і для ближнього.

 

Сам Господь наш Ісус Христос навчав про те, що коли хтось, прийшовши до храму, щоб скласти жертву Богові, пригадав собі, що його ближній має образу проти нього, нехай іде перше і примириться з ним, і аж тоді приходить скласти Богові жертву і вона буде прийнята. Кожен з нас в часі Великого посту хоче скласти приємну Богові жертву: молитви, поклони, стриманість від поганих звичок, від гучних забав та м'ясних страв, від нагоди до гріха... Все це є добре. Але щоб Господь прийняв ці наші жертви, потрібно їх принести на «полумиску» прощення. Бо лише чистим серцем можемо Бога побачити, як говорить про це Ісус Христос у Блаженствах. Прощення ближнім є умовою і нашого прощення перед Богом. Про це ми молимося в Господній молитві «Отче наш»: «...і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим...».

Роблячи іспит сумління згідно Чину прощення, пригадаймо собі людей, яких ми коли-небудь і чим-небудь образили. Перепросімо їх і Бога за це все: «Прости мені, брате і сестро!». Пригадаймо собі людей, які нас коли-небудь і чим-небудь образили і скажімо щиро: «Бог простить і я прощаю!». І вже тоді з чистим і вільним від образ серцем приступаймо до подальших духовних подвигів.

Нехай наші добрі наміри не залишаться лише у планах і постановах, але хай сповняються у нашому житті щодня і всюди.

Одна двадцятилітня дівчина записала у своєму щоденнику такі роздуми: «Ми є людьми майбутнього, отже, повинні покращити ситуацію. Найгірше нічого не робити і дивитися, як цей бідний світ котиться у прірву. Кричимо: хай живе мир, - але проводимо війну. Говоримо: геть наркотики, - але ще більше торгуємо ними. Проголошуємо: ні тероризму, - але вбиваємо невинних людей і ненароджених дітей. Хіба ж неможливо припинити все це? Робімо хоча б щось для покращення цієї ситуації, і вірмо, що світ стане кращим!..».

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори