SDE

Маленький дороговказ для «домашньої церкви» або чи існує альтернатива проблемам і незгодам у сучасній родині?

№2 (141), лютий 2012 _ о. Василь НЕСТЕР
Друк E-mail
Ілюстрація
Молитва родини
Відомо, що в Україні більше ніж половина укладених шлюбів розпадається впродовж двох і трохи більше років спільного життя. А далі – безшлюбне співжиття розлучених батьків, зростання дітей без батьківської уваги і турботи, соціальне сирітство, руйнування родинних зв'язків між поколіннями, розчарування, алкоголізм, наркоманія...

Чи існує альтернатива?

Так! Втілюй у життя завжди актуальні сімейні цінності: нерозривний шлюб, вірну подружню любов, плідність і дар материнства та батьківства, сімейну школу виховання фізично, психічно та духовно здорових дітей. Твоя здорова сім'я – це Твій вагомий внесок у процвітання і добробут Твоєї родини, Твоєї Церкви та всієї України!

То з чого почати?

Почни з молитви – за свою родину, за кохану людину, за всі християнські родини. А далі Бог попровадить Тебе і вкаже дорогу, якою маєш іти. На цій дорозі також будуть надзвичайно пожиточними наступні поради: регулярна і постійна участь (у неділі та свята – обов'язково) у Службі Божій та Богослужіннях свої великої парафіяльної родини, постійна приватна молитва кожного зокрема і спільна у колі сім'ї, читання і розважання над Божим словом та життям Святих, часта добра і щира Сповідь і Святе Причастя, читання християнських книг на родинну тематику, приклад і спілкування із добрими християнськими родинами, збереження і дотримання християнських традицій у родині...

Ось декілька маленьких порад, які дають великий шанс кожній християнській сім'ї бути тією «домашньою Церквою», в якій батьки вчаться священнодіяти, служити, провадити, вказувати (словом і прикладом), куди іти... А діти наповнюються благодаттю і любов'ю своїх рідних, наслідують і відповідають повагою та послухом на любов і провід батьків.

Чимало духовної користі почерпнемо із нового Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», який повинен не тільки бути, але і розважливо читатися у кожній християнській сім'ї. У ньому про родинну молитву читаємо зокрема таке:

«Сім'я як благословенна спільнота зростає у спілкуванні подругів з Богом і між собою, тобто в молитві. Облаштувавши в домівці місце для молитви (покуття), сім'я відводить для молитви також і свій час. За християнською традицією сім'я молиться вранці та ввечері, перед трапезою і після неї. Щоденні молитви з Часослова (молитовника) є початковим молитовним правилом сім'ї. Діти під час родинної молитви вчаться молитися разом із батьками: вони слухають щоденні молитви й поступово вивчають їх. Зростаючи у спільній молитві, члени родини долають спокуси взаємного відчуження й самолюбства. Родинна молитва запобігає сімейним сваркам і розлученням, знімає конфлікт між поколіннями, вчить миритися і пробачати».

Тож бажаємо кожній «маленькій домашній церкві» у нашій Єпархії, цілій Церкві та в Україні знайти правдиву альтернативу усім незгодам та проблемам – щораз глибше спілкування з Богом та між собою. Адже коли міцна сім'я – міцна Церква і міцна держава.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори