SDE

Історія однієї щедрівки

№1 (140), січень 2012 _ Мар'яна КЕКОШ
Друк E-mail
Микола ЛЕОНТОВИЧ, український композитор, автор "Щедрика"
"Щедрик" – одна з найвідоміших обробок відомого українського композитора Миколи Леонтовича, знана не тільки в Україні, але й по цілому світу під назвою "Колядка дзвонів" (англ.Carol of the Bells).

Щедрик щедрик, щедрівочка,
прилетіла ластівочка,
стала собі щебетати,
господаря викликати:
«Вийди, вийди, господарю,
подивися на кошару, —
там овечки покотились,
а ягнички народились.
В тебе товар весь хороший,
будеш мати мірку грошей,
хоч не гроші, то полова,
В тебе жінка чорноброва».
Щедрик щедрик, щедрівочка,
прилетіла ластівочка.

Уперше "Щедрик" був виконаний хором Київського університету у 1916 році – у період, коли композитор працював у Києві. Виконання твору принесло великий успіх Миколі Леонтовичу. А в 1921 році "Щедрик" був вперше виконаний на концерті в Карнегі-холл в Нью-Йорку під час виступу українського хору Олександра Кошиця. Ця пісня наскільки сподобалась американським цінителям музики, що у 1936 році американець українського походження Петро Вільговський створив англійську версію слів до цієї щедрівки. Пісня нагадувала Вільговському передзвін і він взяв за основу цей образ у своїх віршах. Так закордоном "Щедрик" став "Колядкою дзвонів".

Виконувати і слухати цю колядку можна і у супроводі ансамблю, оркестру, а також а капелло та кожного разу отримувати насолоду від її мелодійності, гармонійності та глибини звукових барв. Поки що "Щедрик" є найбільшим українським внеском у світову популярну культуру і саме ця щедрівка прославила українську співочу душу на весь світ.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори