SDE

Церкви Лалібели

№1 (140), січень 2012 _ Мар'яна КЕКОШ
Друк E-mail
www.exonet.ru
Церква св. Юрія у Лалібелі, Ефіопія
Лалібела – невеличке місто на півночі Ефіопії, відоме всьому світу завдяки унікальним монолітним церквам. Зараз важко визначити точну дату їх спорудження, але виникли вони приблизно у ХІІ – ХІІІ ст. Всього налічується 11 церков.

 

Ці храми наскільки унікальні, що вчені до сих пір не можуть зрозуміти, як у сиву давнину за допомогою примітивних інструментів можна було створити таку неповторну красу. Та вочевидь на те була Божа воля та Боже благословення. Господь опікується цим народом, бо, незважаючи на всі труднощі, перепони, загарбання ефіопці зуміли зберегти вірність Христовій науці і залишилися Його учнями.

Назва міста Лалібела пов'язана з іменем принца Лалібели, який правив на території Ефіопії з 1167 по 1207 рік. Саме за його правління було споруджено більшість цих церков, інші ж були висічені після смерті принца. Після створення цього святого місця Лалібела відрікся від престолу, став монахом-аскетом і оселився у печері. Для ефіопських християн він – один з головних святих та заступників країни.

Церкви Лалібели неповторні – вони були не побудовані, їх виконали і висікли кожну окремо з однієї гранітної скелі. Поверхня церков знаходиться на рівні поверхні землі. Для зведення кожної церкви каменярі спочатку вирізали з каменю широку траншею. Опісля молотками і долотами висікали на скелі всі необхідні деталі, творячи храми ззовні та зсередини. Потім з цілісної скелі вирізали вікна, колони і скульптури. Церкви знаходяться на різних рівнях і пов'язані між собою підземними переходами. Таке розташування дозволяє здійснювати богослужіння круглий рік навіть у сезон дощів, коли окремі храми затоплюються.

Робота ефіопських каменярів гідна подиву. Вони не мали права на помилку: те, що було висічено чи вирізьблено з каменю, неможливо було поставити назад чи перебудувати. Кожна з цих церков не схожа на іншу, кожна містить складні архітектурні елементи. Вся будівля – єдине ціле без цвяхів, цементу, будівельних сумішей.

Найкрасивішою та найвитонченішою в архітектурному плані є церква св. Юрія (Бет Георгіс). Ця церква висічена у формі хреста, вхід знаходиться на заході, куди потрапити можна тільки через прихований тунель, вирізаний в скелях. Дах церкви сформований у вигляді грецького хреста.

Найбільшим храмом в цьому комплексі є храм Христа Спасителя, його прикрашають 28 колон - це єдина прикраса храму, але тим помітніша його краса. У ньому зберігається одна з головних святинь Ефіопії - хрест із заліза, латуні і міді, що належав принцу-ченцеві Лалібела. А в церкві Голгофи покояться мощі самого святого. Багато паломників прагнуть потрапити в цей храм, щоб попросити у Лалібела заступництва і захисту. Храм Христа Спасителя з'єднаний з церквою Діви Марії, яку було створено першою. У ній багато різних орнаментів, барельєфів і скульптур.

І все це кам'яне диво було споруджено всього за чверть століття! 25 років сотні ефіопських майстрів-умільців створювали це величне місце. Храми вирубані простою киркою, витесані з найбільшою точністю і майстерністю. Один зайвий удар по скелі міг знищити багаторічну працю сотень людей.

Ефіопська церква вважається однією з найдревніших християнських церков. Свій початок вона бере ще з апостольських часів, коли апостол Пилип охрестив слугу Ефіопської цариці. Перед хрещенням слуга промовив:"...Вірю, що Він є Син Божий" (Ді. 8, 37). І саме так уже протягом багатьох століть ефіопці визнають Христа Божим Сином, дотримуючись Божих заповідей та зберігаючи живу, правдиву віру.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори