SDE

Подаруймо дітям щастя

№1 (140), січень 2012 _ Олександра КОЗАНКЕВИЧ
Друк E-mail
Ілюстрація
Наші діти дуже чекають Різдвяних Свят. Спостерігаючи за нашим способом святкування, дитина вчиться, що означає бути жінкою/чоловіком, мамою/татом, доброю людиною, християнином. Що є головним у цей Святий час? Як спланувати, щоб відлуння Різдва залишилось в нашому серці на довгі місяці, а може, і на все життя?

До Різдва варто підготуватись заздалегідь, скоріше прибрати помешкання чи зробити потрібні покупки. Не обмежуймо святкування виключно приготуванням їжі і прийманням гостей. Різдво Христове - це радість від народження маленької, вбогої дитини. Мабуть, тому діти мріють, щоб в цей час батьки більше часу провели з ними. Дитина радіє, коли мама з татом залучають її до різних обов'язків, наприклад приготування святкових страв, пошуку найгарнішої ялинки чи прикрашання усього помешкання. Мабуть, з дітьми буде набагато довше тривати і не все так ідеально вдасться, однак дитина буде щаслива. Потрібно похвалити дитину за її працю і не вимагати перфектного результату.

Діти дуже люблять, коли батьки з ними довго розмовляють, цікавляться їхніми справами, відповідають на сотні запитань. Великою приємністю є спогади про їхнє народження, перегляд фотографій, відеофільмів, розповіді про дитинство. Навіть 3-4 річна дитина любить слухати про те, як вона була маленькою. Добре мати час на спільну гру, прогулянки. Діти почувають себе у безпеці, коли можуть незалежно від віку сісти на наші коліна, і їх ніжно пригорнуть. Іграшки, подаровані на святого Миколая, є кращими, якщо ними можна побавитися з татом і мамою.

Дитина потребує спокою, миру, повільних жестів, часу. Варто сповільнити наші жести, слова і полагодження усіх справ. І потішитися тим, що сьогодні маємо. Важливим є не смак їжі, а мир, з яким її приготували і подали до столу. Важливим є мир, з яким ставимося один до одного.

Принцип «разом» також пасує до Різдва. Разом молитися, разом без поспіху піти до Церкви, разом колядувати, разом підготувати вертеп, разом приготувати усі страви, разом обнятися і сказати один одному слова підтримки. Різдво Христове – це час для своєї сім'ї, час прощення, примирення. Коли на Святий Вечір читаємо Святе Письмо, ділимося просфорою, варто сказати один одному: «люблю тебе, добре, що ти в мене є».

Це також добрий час, щоб допомогти бідним людям. Не осуджувати, а навпаки бути простою, доброю людиною, яка може запросити на вечерю бідних сусідів, занести їм їжу і зробити це щиро і зичливо. Дитина, дивлячись на наші вчинки, вчиться доброти, милосердя, співчуття.

Різдво – це час, коли діти хочуть відвідати своїх дідусів та бабусь, побути з ними довший час. Родинні зв'язки є дуже потрібними, вони творять нашу тотожність, дарують відчуття приналежності до свого роду. Дітей потрібно вчити допомагати старшим людям. Може, варто заколядовані гроші призначити для тих, хто захворів чи справді потребує нашої допомоги.

Дорогі читачі, бажаю Вам гарних, неповторних Різдвяних Свят. Нехай маленький Ісусик подарує усім нам бажання ставати кращими і добрішими батьками для своїх дітей.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори