SDE

Чому в деяких молитвах одні й ті ж слова слід повторювати багато разів?

№3 (142), березень 2012 _ Ігор БРИНДАК
Друк E-mail
Ілюстрація
Вервиця
Чому в деяких молитвах, наприклад, в Ісусовій молитві чи вервиці, одні й ті ж слова слід повторювати багато разів? Хіба це не суперечить євангельським словам з Мт. 6, 7?

Щодо слів з Мт. 6, 7, то там написано: «А коли молитесь, не говоріть зайвого, як ті погани, гадають, що за своєю велемовністю будуть вислухані». Тут говориться про те, щоб у молитві не вживати зайвих слів, а не щоб не повторювати одну й ту ж молитву багато разів. Святе Письмо також пише: «Проказуйте між собою вголос псалми й гімни та духовні пісні» (Єф. 5, 19); «радіє хто, хай псалми співає» (Як. 5, 13). Сам Ісус молився псалмами (Мт. 27, 46; пор. Пс. 22, 2). Ви запитаєте, яке це має відношення до багаторазового повторення? Вся справа в тому, що серед псалмів, які входять в канон Святого Письма є також псалом 136 (135), а в ньому 26 разів повторюються слова: «бо милість Його вічна». У Старому Заповіті (ІІ Хрон. 20, 20 - 24) описано, як у часи юдейського царя Йосафата на його державу напали чужинські племена, і він, ідучи на війну, поставив перед своїм військом співців, які виконували псалом 136 (135). Як знаємо, Бог дарував їм перемогу. Як бачимо, багаторазове повторення не протирічить Божому Слову.

Але для чого воно потрібно? Зрозуміло, що Бог нас чує і за першим разом, а навіть, коли ми тільки подумали про молитву. Тому воно потрібно не Богові, а нам. Щоб ми навчилися постійності і витривалості в молитві. Подібно в Євангелії (Лк. 18, 25 - 43) описано, як єрихонський сліпець багато разів повторював: «Ісусе, Сину Давидів, змилуйся надо мною», аж доки отримав зцілення. А через таке витривале повторення в нього настільки зміцнилась віра, що він пізніше пішов за Ісусом.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори