SDE

Що означає всім відоме число «666» з книги Апокаліпсису?

№2 (141), лютий 2012 _ Ігор БРИНДАК
Друк E-mail
Ікона
Св. апостол Йоан Богослов, автор книги Одровення
Це число згадується у 13 розділі (13, 18) Біблійної книги, яка називається Одкровення або Апокаліпсис. Воно назване там «числом і знаменням звіра». Під звіром у даному розділі розуміється Антихрист – противник Ісуса Христа. Це число на правій руці і на чолі носять ті, «хто поклоняється звірові» (загалом маються на увазі люди, які є на боці зла). Також Святе Письмо погрожує вічною карою всім, хто приймає це число (Ап. 14, 10 - 11).

У різні часи під тим загадковим числом намагалися відгадати окремих історичних персонажів. У ближчий до нас час «числом звіра» називали гроші, Інтернет, ідентифікаційний номер і т.д. Неодноразово спекуляції з цим числом використовувалися для нагнітання страхів. Хоча слід відзначити, що його іноді активно використовують члени деяких окультних чи сатанинських організацій, наколюють його на тіло, розписують ним надгробки. Однак все це не дає пояснення його значення.

Варто нагадати, що Книга Апокаліпсису наповнена багатьма символами з інших біблійних книг. Тому, щоб зрозуміти значення цього числа, слід подивитися, чи не зустрічається воно ще де-небудь в Біблії. Виявляється, що так. У першій книзі Царів (І Цар. 10, 14) написано: «Золото, що приходило до Соломона кожного року, важило шістсот шістдесят шість талантів» (див. також ІІ Хронік 9, 13). Талант в той час був мірою ваги, приблизно 34,5 кілограма. Тобто 666 талантів – це близько 23 тон золота. У грошовому еквіваленті це велика сума й для нашого часу, і для тодішнього. А, як зазначалося, стільки золота приходило до Соломона щороку. І власне таке велике багатство стало причиною відступництва царя. Спочатку Соломон був вірним Богові і наймудрішим правителем свого часу. Деякі з написаних ним творів навіть входять у канон Святого Письма, наприклад, Книга приповідок. Але через надмірне накопичення багатств він став поступово морально занепадати. Спочатку завів собі великі гареми, куди також брав жінок поганського походження, згодом сам почав поклонятися ідолам, а також утискати своїх підданих (І Цар. 12, 4), через що Бог заповів Соломонові, що його царство буде розділене. Під кінець правління Соломона на його державу почали нападати сусідні племена. Тобто число «666» фактично символізує погоню за багатством, яка рано чи пізно призведе до втрати Бога.

Але чому написано, що люди цей знак носитимуть на чолі та правій руці? У Старому Заповіті Бог казав вибраному народові: «Вкладіть оці мої слова у ваше серце й у вашу думку, прив'яжіть їх собі, як знак, до рук і нехай вони будуть вам як налобник між очима» (Втор. 11, 18). Деякі ізраїльтяни це виконували буквально. Вони прив'язували собі до правої руки і чола невеликі таблички з Божими заповідями, щоб їх пам'ятати та виконувати. А ті, що служать злу, як відомо, керуються не 10 заповідями, а числом 666, хоча, можливо, цього і не усвідомлюють.

Ще у V столітті єпископ Андрій Неокесарійський написав коментар до Апокаліпсису (до речі, він перший, хто написав коментар до всієї книги). Власне у своєму коментарі він звернув увагу на ряд символів, які беруть початок ще зі Старого Заповіту. Поєднуючи ці місця, Андрій Неокесарійський давав таке пояснення: чоло – символ мислення і пам'яті, і тому "знак звіра» на чолі означав, що люди ні про що інше не будуть думати, крім того, як би тільки нажитися; а правою рукою людина найбільше працює, тобто основна діяльність цих людей - як би собі найбільше загорнути. І одне й друге є різновидом ідолопоклонства. І одне й друге веде до відвернення від Бога, а отже, до підкорення темними силами.

Варто зазначити, що це пояснення Андрія Неокесарійського не є догмою віри. У Церковній традиції існують й інші трактування. Але погодьмося, що саме в його тлумаченні ми легко впізнаємо щось дуже знайоме для нашого часу.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори