SDE

Про гідність праці і гріх затримки чи невиплати заробітної плати

05 квітня 2016
Друк E-mail

Довершивши своє творіння створенням людського роду, Бог запрошує людину обробляти і доглядати Едемський сад. Це свідчення особливої гідності людини – бути співтворцем з Господом.

Ісус Христос, навчаючи своїх апостолів і тих, хто великими громадами ходив за ним, часто використовує образ праці для пояснення свого вчення. Свій прихід у світ і завдання дванадцятьох своїх учнів Він порівнює з працею у винограднику (Мт. 20, 1-16; 21, 33-41), з працею сівача в полі (пор. Мт. 13, 3-23), зі збором врожаю.

Зрештою, сам Спаситель працює теслею в майстерні свого земного опікуна Йосифа (пор. Мк. 6, 3) і свою місію називає працею: «Отець мій працює аж по сю пору, тож і я працюю» (Йн 5, 17).

Праця не лише забезпечує людину та її родину найнеобхіднішими засобами для існування, а й дозволяє творчо розвиватися. Праця – основа національного багатства, цивілізаційного розвитку. Якщо ми глянемо на заможні країни, то помітимо, що там створені належні умови праці та забезпечена належна і достойна винагорода.

Так як усе сотворене було призначене Творцем на спільне благо для усього людства, так і національне багатство, творене працею, повинно бути спільним благом для усього народу. Тут не йдеться про однаковий і рівний розподіл усього між усіма, а про справедливий розподіл доходів за здібностями і продуктивністю працівників. Людина через гідну винагороду своєї праці повинна мати справедливу частку в національному багатстві.

Тому так гірко і прикро ставати свідком гріха, який повторюється з прадавніх часів – привласнення чужої праці, відчуження робітника від плодів його праці. Затримка чи невиплата заробітної плати – гріх, що волає про помсту до Господа. «Ось затримана вами платня робітникам, що жали ваші ниви, кричить, і голосіння женців дійшло до Господа сил»(Як 5, 4).Бо позбавити заробітку означає поставити людину і цілу її родину на межу виживання – що прирівнюється до замаху на життя людини. «Горе тому, хто будує свій дім несправедливістю і свої світлиці беззаконством, хто силує ближнього дарма працювати й не дає йому заробітку» (Єр. 22, 13).

Горе тóму, хто випробовує Божу терпеливість своїм гріхом і жадобою збагачення чужим коштом. До таких Бог промовляє на сторінках Святого Письма: «Не утискатимеш убогого й нужденного поденника, чи то він із твоїх братів-одноплемінників, чи з приходнів, які перебувають у твоїй землі, у твоїх містах. Того ж самого дня виплатиш його заробіток, ще перед заходом сонця; бо він убогий, і всією душею чекає виплати; тож не закликатиме проти тебе Господа, та й ти не матимеш гріха.» (Втор. 24, 14-15)

Тож закликаємо усіх, від кого це залежить, керівників, власників підприємств, установ: виплачуйте вчасно заробітну платню своїм працівникам, дбайте, щоб ця платня та умови праці були гідними людини!

Чиніть так і будете справедливими в очах Господніх!

Рада Єпископів Львівської області:

Владика ІГОР Возьняк,

Архиєпископ і Митрополит Львівський

Української Греко-Католицької Церкви

Владика ЯРОСЛАВ Приріз,

Єпископ Самбірсько-Дрогобицький

Української Греко-Католицької Церкви

Владика ДИМИТРІЙ Рудюк,

Митрополит Львівський і Сокальський

Української Православної Церкви Київського Патріархату,

керуючий Львівсько-Сокальською єпархією УПЦ КП

Владика МАКАРІЙ Малетич,

Митрополит Київськийі всієї України, Предстоятель

Української Автокефальної Православної Церкви,

керуючий Львівською єпархією УАПЦ

Владика МЕЧИСЛАВ Мокшицький,

Архиєпископ, Львівський Римсько-Католицький

Митрополит, Голова Конференції Римсько-

Католицьких Єпископів України

Владика ФІЛАРЕТ Кучеров,

Єпископ Львівський і Галицький

Української Православної Церкви,

керуючий Львівською єпархією УПЦ

Владика ЯКІВ Макарчук,

Архиєпископ Дрогобицький і Самбірський

Української Православної Церкви

Київського Патріархату

Владика МИХАЇЛ Колтун,

Єпископ Сокальсько-Жовківський

Української Греко-Католицької Церкви

Владика ТАРАС Сеньків,

Єпископ Стрийський

Української Греко-Католицької Церкви

Теми: Ярослав (Приріз), Ігор (Возьняк)

Інші публікації за темою
^ Догори