SDE

Звернення єпископів Львівської області щодо провадження тверезого способу життя

13 лютого 2016
Друк E-mail

Возлюблені у Христі отці, браття і сестри!

Наше тривожне сьогодення вимагає від усіх нас наполегливої праці над собою, своїм духовним станом та більшої уваги до наших ближніх. Тому, відчуваючи нашу відповідальність перед Всевишнім та Батьківщиною, вважаємо за потрібне вкотре звернутися до всіх людей доброї волі зі словами пастирської настанови і звернути увагу на труднощі й біди, аби разом, маючи спільний намір – досягнення миру в Україні та власних душах, боротися зі спокусами диявола та досягати почуття присутності в нашому житті Милосердя Божого.

Свята Мати Церква завжди дбає про духовне й фізичне здоров’я своїх дітей і справно застерігає нас про різні спокуси від лукавого словами апостола Петра: «Будьте тверезі, пильнуйте, бо противник ваш диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи, кого поглинути» (1 Пет. 5:8).

Згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 літрів чистого спирту на душу населення в рік. В Україні ця цифра сягає 15,6 л. Наша держава займає 5-е місце в Європі за кількістю алкозалежних: згідно з офіційними даними, їх у нас приблизно 700 тисяч, не офіційно ж – 7 мільйонів. На превеликий жаль, Україна займає теж перше в світі місце з підліткового алкоголізму, оскільки 40% українських підлітків, віком 13–18 років, регулярно вживають спиртні напої. Кожне четверте немовля всмоктує алкоголь з молоком матері, а 70% дітей вперше пробують його з дозволу батьків. Щороку від алкоголю вмирає 40 000 українців, а в цілому світі, за статистикою ВООЗ – біля 2,5 млн. осіб.

Ці сумні цифри змушують нас звернутися до кожного українця із застереженням – наш народ вимирає і, як бачимо, однією з причин є проблема алкоголізму. Звертаємось до кожного батька, глави сім’ї – домашньої Церкви, і кожної матері, щоб взяли на себе відповідальність за тверезе виховання своїх дітей, виховуючи їх на засадах християнської моралі і показуючи дітям власний приклад тверезого способу життя.

За свідченням військових капеланів різних конфесій, пияцтво сьогодні – і на лінії фронту, і на навчальних полігонах – заподіює не меншої шкоди, ніж сама війна! Тож хочеться сьогодні благати усіх – не примножуйте горе, відкидайте від себе цю страшну спокусу!

Також звертаємося з проханням до священиків та мирян приділяти особливу увагу нашим оточуючим, серед яких наші демобілізовані воїни, покалічені цією страшною війною та залишені сам-на-сам зі своїм горем. Травми та спогади воєнних дій вони намагаються забути за допомогою спиртного і глибоко помиляються, бо це не вирішує проблеми, а лише її загострює. Наша увага до них – це обов’язок тих, хто сьогодні знаходиться під мирним небом та не чує пострілів! А наше милосердя до них – це чеснота, яка виховує в наших душах праведне піклування про життя вічне і наближає нас до Бога.

Закликаємо всі верстви населення з особливою турботою, любов’ю і пошаною ставитись до кожного, хто повернувся з фронту, не давати підстав для «втечі в чарку», а наповнити їхні серця довірою до Бога, який Єдиний може змінити все і зцілити кожного, а рівно ж і підтримати, допомогти й внести промінчик світла добрим, милосердним ділом для кожного українського воїна, який ризикував своїм життям заради кожного з нас!

Благословення Господнє на Вас!

Від імені Ради Єпископів Львівської області

Владика ІГОР Возьняк,
Архиєпископ і Митрополит Львівський
Української Греко-Католицької Церкви

Владика ЯРОСЛАВ Приріз,
Єпископ Самбірсько-Дрогобицький
Української Греко-Католицької Церкви

Владика ДИМИТРІЙ Рудюк,
Митрополит Львівський і Сокальський
Української Православної Церкви Київського Патріархату,
керуючий Львівсько-Сокальською єпархією УПЦ КП

Владика МАКАРІЙ Малетич,
Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель
Української Автокефальної Православної Церкви,
керуючий Львівською єпархією УАПЦ

Владика МЕЧИСЛАВ Мокшицький,
Архиєпископ, Львівський Римсько-Католицький
Митрополит, голова Конференції Римсько-
Католицьких Єпископів України

Владика ФІЛАРЕТ Кучеров,
Єпископ Львівський і Галицький
Української Православної Церкви,
керуючий Львівською єпархією УПЦ

Владика МИХАЇЛ Колтун,
Єпископ Сокальсько-Жовківський
Української Греко-Католицької Церкви

Владика ТАРАС Сеньків,
Єпископ Стрийський
Української Греко-Католицької Церкви

Владика ЯКІВ Макарчук,
Архиєпископ Дрогобицький і Самбірський
Української Православної Церкви
Київського Патріархату

Теми: Ярослав (Приріз), Ігор (Возьняк)

Інші публікації за темою
^ Догори