SDE

Слово з нагоди відкриття єпархіального медіа-центру "Благовість" (2022)

16 червня 2022
Друк E-mail

Слава Ісусу Христу!

Преосвящений владико Григорію, все чесні отці, працівники нашої єпархіальної курії,

Дорогі у Христі брати і сестри!

Ми літургійно преживаємо час П’ятидесятниці – народження Христової Церкви, і наші богослужіння схиляють нас заглибитися в історію започаткування Церкви. Церква не походить із тіла і крови, не є плодом людських зусиль, а є даром з висот, наслідком ініціятиви Бога. Вона завжди помислена у планах Отця, вона була Ним приготована в історії завіту з Ізраїлем, щоб – коли сповниться час – стала предметом сходження Святого Духа. Через подію Христової Пасхи Святий Дух у повний і вирішальний спосіб увійшов у долю цього світу. Властиво з місії Божого Сина і Святого Духа народжується Церква, що є реальна участь Божої присутності у часі людського життя.

Воплочений Син Божий Ісус Христос у своєму звіщанні про Церкву часто використовував близькі для слухачів образи. Він порівнював Церкву до стада, якого Він є Добрим пастирем (Йо. 10, 11). Церква – це рілля, нива Божа (пор. 1 Кор. 3, 9), на яку сіяч виходить, щоб посіяти зерно Божого Слова. Церква також є виноградником (Мт. 21, 33-43), у якому лозою є Христос (Йо. 15, 1-5), а Його учні – гілки, які плодоносять завдяки лозі. Христос у Церкві – це наріжний камінь у будівлі (Мт. 21, 42). Церква також є “Небесним Єрусалимом” і непорочною “Невістою Агнця” (Одкр. 19, 7), яка чекає на прихід свого Жениха.

Для служіння у Церкві Христос покликає дванадцятьох апостолів. Їх число символічне, бо прямо пов’язане з дванадцятьма синами старозавітнього патріярха Якова, які поклали початок Народу Божому Старого Завіту. Тепер на дванадцятьох апостолах Христос будує Церкву – Народ Божий Нового Завіту. Апостолам нового Народу Божого Христос доручає відповідальність за зростання Церкви: “Ідіть і навчіть усі народи…” (Мт. 28, 20).

Від самих початків Христос, відтак апостоли і їх послідовники (єпископи, священники) вживали найрізноманітніших засобів/інструментів, щоб донести до людей Добру Новину про Царство Боже. Так Христос говорив з човна на воді, Павло виходив на Ареопаг. Згодом апостоли писали книги Євангелій, листи і послання і передавали їх християнам. Відтак прийшло книгодрукування і перші газети, фотографії, радіо, кіно і телебачення, що дозволило говорити до великих мас людей. Через текст, звук, фото і відео Церква поширювала Євангеліє майже 2000 років.

Зрештою Інтернет дозволив поєднувати всі ці способи передачі інформації на єдиній платформі – веб-сайті. Інтернет став новим ареопагом, на який вийшла Церква, щоб звідти говорити до сучасного світу. Відтак виникли і соціальні мережі, які дозволили не просто мультимедійнокомунікувати, а й робити це миттєво і більш цілеспрямовано (допис у фейсбуці проповіді єпископа чи священника – там поєднані звук, відео, також фотографія як обкладинка допису і текст у описі до відео, і його бачить найперше зібрана на акаунті аудиторія).

Наш медіацентр – це новітній засіб, який може допомогти нашій Українській Греко-Католицькій Церкві донести євангельський зміст у нашій київській літургійній традиції «аж до краю землі». Причому, буквально, аж до краю землі. У трансляціях богослужінь, які здійснюватимуться в нашій Самбірсько-Дрогобицькій єпархії, зможуть єднатися люди і в різних країнах світу. Євангеліє, яке звучатиме у храмах Дрогобича, Самбора, Грушева і Билич, наші люди зможуть почути в Америці, Канаді, Німеччині, Австралії та Бразилії – де б вони з тих чи інших причин не перебували.

А ще наш медіацентр допоможе нам вийти у нашому душпастирстві поза стіни храму, щоб наповнити не лише навколишній світ, але й віртуальний простір християнськими цінностями.

Медіа-центр «Благовість» покликаний стати місцем, звідки лунатиме добра новина про Бога, адресована кожному, хто спраглий її. Новий Завіт й передання Церкви розповідають, що Христові учні використовували різні можливості того часу, щоб донести до людей доброї волі вістку про Христа-Бога. Автори медіапрограм «Благовісті» намагатимуться передати живу розповідь про Бога, якого людина може пізнати, розкриватимуть багатогранність віри, історії й життя сучасної людини.

Віра в Христа підносить погляд людини в духовну височінь, вдивляючись в яку Псалмопівець колись промовив: "Звів я очі мої вгору, звідки прийде поміч моя. Поміч моя від Господа, що створив небо та землю" (Пс. 120, 1-2). У ці складні часи випробувань для нашого народу, сини й дочки якого стоять в обороні своєї землі, родини втрачають своїх найдорожчих, опиняються серед руїн своїх домівок, зневірені, принижені, поневолені, часом в чужій землі, відчуваємо наш обов'язок ділитись світлом віри й надії, щоб в цих складних обставинах зблизитись до Бога, Який завжди поруч нас, знайти відповіді на складні питання, які сьогодні тривожать багатьох. Бажаємо також підтримати сучасну молодь, яка входить у світ численних ідеологій й культів: расизму, неонацизму, гендеру, синкретизму, - що руйнують її духовний імунітет. Сподіваємось, що завдяки програмам «Благовісті» глядачі зможуть відкрити для себе Христа, Який, за словами апостола Павла, для людини "неначе якір душі, безпечний та міцний" (Євр. 6, 19).

Цілісність людини відновлює Святий Дух. Він же ж провадить Церкву стежками її історії. Він сьогодні так необхідний нашому народові, кожному з нас, кожному розгубленому серед безлічі голосів скептицизму, недовіри та війни, які сьогодні гнітять людину. Саме Святий Дух долає в серці людини всяку невпевненість і поверховість, спонукає довіритися Божій правді. Церква, храм, молитва як простір, де панує Божий Дух, завжди єднали наш народ, будучи також простором, що не тільки наближав людину до Бога, але й зближував людей між собою, простором, де потребуючий отримував підтримку, а беззахисний - захист. У цьому просторі одухотворювалась культура народу, творилась його історія.

Сучасність, щоб бути одухотвореною, потребує віруючих людей, які наповнять її Божим змістом. Тож сподіваємось, що медіа-центр «Благовість» стане можливістю для християн різних професій й покликань – працівників освіти, медицини, військових, волонтерів, представників громадськості, - розповісти про досвід своєї віри та праці.

+ Ярослав

16 червня 2022 року Божого,
м. Дрогобич

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою
^ Догори