Владика Ярослав (Приріз) під час освячення іконостасу в с. Гусаків на Мостищині: "Святість – це святе Євангеліє в практиці"

02 липня 2012
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) разом зі священиками поруч з новоосвяченим іконостасом у с.Гусаків на Мостищині
1 липня, в неділю Всіх святих українського народу, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, здійснив душпастирські відвідини парафії с. Гусаків на Мостищині. Цей день став особливим для громади, адже архиєрей освятив іконостас храму святих апостолів Петра й Павла. Іконостас було виконано з кованого металу фірмою "Ю&Ю" з м. Мостиськ, які пожертвували свої вміння та кошти для духовних потреб громади. Ікони іконостасу у вигляді вітражів виконав майстер Богдан Осідач, який був водночас й жертводавцем.

Після освячення іконостасу в співслужінні о. Тараса Шпега (декана Мостиського), о. Євгена Макогона (адміністратора парафії) та священиків Мостиського, Лішнянського, Трускавецького та Самбірського деканатів єпископ відслужив урочисту Божественну Літургію.

"Своїм подвижницьким життям наші українські святі перемогли гріх, диявольські спокуси, стали нашими небесними заступниками та є тим дороговказом у духовному житті, вказуючи нам як потрібно його проводити," - зазначив у пастирському зверненні до вірних владика Ярослав. Єпископ зауважив, що кажучи "всі" святі", ми маємо на увазі не лише тих, кого зображують на іконах, але й усіх тих невідомих святих, які зрікалися світу, посвячувалися на служіння Богові, склали обіти досмертної чистоти, добровільної убогості і абсолютного послуху: "Тих, хто постійно молилися, терпеливо зносили всі труднощі, які зустрічали на життєвому шляху; тих, які монашою рясою закрилися від світу, стали засновниками монашого життя на своїй землі".

На думку архиєрея, людині забракне життя, щоб описати подвиги українських мучеників і священномучеників, що стали жертвами комуністичного режиму: "Тих, кого розстріляли на площах, чиї тіла спалили у крематоріях. Всіх, хто не витримав катувань і помер при допитах у слідчих ізоляторах. Заморожених у вічній мерзлоті, закатованих у підземеллі, всіх, хто зник у таборах смерті, померлих з голоду у казахстанських степах, всіх досмертних каторжників Сибіру. Тих, які були світилами катакомб і вчителями новиків у час підпілля, монахів, монахинь та мирян які ще не проголошені святими, а однак життя їхнє було наповнене любов'ю до Бога і до ближнього...". Владика наголосив, що основним плодом святості наших українських є перемога над гріхом і диявольськими спокусами: "Тепер вони - наші небесні заступники, дороговказ у духовному житті, що вказує як нам його проводити".

Владика Ярослав закликав вірних не лише почитати святих, але й наслідувати їхнє життя та святість. Адже кожна людина, усякого стану і серед усяких обставин може бути святою й зобов'язана прагнути святості. Відтак архиєрей навів вислів митрополита Андрея Шептицького про значення святого Євангелія для нашого життя і святості. "На мою думку, — каже Митрополит, — причиною наших невдач і усіх язв нашого церковного й національного життя є те, що християнство, вчення Євангелія замало відносимо до себе і замало передаємо його як святість душі... Євангеліє це хресна дорога на гору Голготу. Християнське життя це життя, в котрому людина двигає хрест, терпить і йде слідом за Ісусом Христом... Життя по Євангелію це надприродне життя Божої благодаті, це життя Божої любові й жертви для Бога, або одним словом: це життя, в якому людина шукає і змагає до святості".

Після завершення Божественної Літургії владика Ярослав подякував о. Євгену Макогону за душпастирське служіння на парафії. Єпископ нагородив подячними грамотами усіх жертодавців, на кошти яких було споруджено іконостас. У свою чергу, о. Євген подякував архиєрею за батьківську молитву та душпастирські відвідини греко-католицької громади с. Гусаків. Священик подякував львів'янам, які є вихідцями з с. Гусаків, за те, що своїми пожертвами завжди підтримують храм свв.апп.Петра й Павла.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Мостиський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою