На Старосамбірщині відбулась міжнародна конференція [фото]

02 грудня 2016
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
Два дні поспіль минулого тижня на Старосамбірщині працювали професори та доктори богослов’я, історичних, психологічних, юридичних, філософських, педагогічних наук, духовенство та громадські активісти, письменники та посадовці. А мета, заради якої зустрілося таке поважне товариство – актуальна і важлива – міжнародна конференція «Відродження гідності людей «золотого віку» в українському суспільстві».

На конференцію були запрошені керівництво та представники установ соціальної сфери  району, отці-декани Старосамбірського та Добромильського деканатів УГКЦ, представники відділу освіти та інших установ району.

Серед організаторів заходу (а це Академія Поморська у Слупську; ДПС “Витанія” (Люблін); БФ “Спільнота Золотого Віку”; Навчально – Науковий Інститут Права та Психології Національного Університету “Львівська Політехніка”; Інститут Психології Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ; Комісія УГКЦ у справах родини; Українське Богословське Наукове Товариство), компанія “EKO – Oптіма” та Старосамбірська районна рада.

Відкрила конференцію та побажала плідної та гарної роботи і приємного відпочинку на Старосамбірщині голова районної ради Тетяна Терлецька:

-Тішуся, що зі Старосамбірщини починається трирічна експериментальна програма «Шануй Батька і Матір» , де одним з головних пунктів  програми є відродження гідності людей «Золотого віку». Нам, молодим, які хочемо осягнути все і відразу, дуже важливо зрозуміти, що люди «золотого віку» - це скарбниця народної мудрості, невичерпна криниця досвіду, який і до нас приходить з роками. Тож хай напрацювання конференції приносять добрі результати.

Модератором конференції була пані Анна-Єва Боднар, ведучий отець Богдан Тимчишин. Пані Анна зачитала лист-привітання від митрополита Львіського Ігоря, а отець-декан Старосамбірський Михайло Николин – від владики Самбірсько-Дрогобицької єпархії Ярослава Приріза.

Отож, змістовні та щирі виступи і доповіді науковців та священиків, цікаві зустрічі, дискусії і робота в групах – все це було для того, аби напрацювати спільно – Церква і Держава – пропозиції для реалізації програми та окреслити шляхи, які потрібні для того, аби подарувати щасливу осінь життя старшим людям. Бо ж тепер буревії сьогодення  роблять старість тривожною. Ніде правди діти, але дуже часто спостерігається байдужість до людей «золотого віку», економічна і соціальна незахищеність, мізерні пенсії, дорожнеча ліків, брак уваги близьких людей, хвороби і немічність – все це ранить серця людей осені. Багато старших людей відчувають себе потрібними та оточені ласкою і турботою рідних та близьких, але нашою спільною проблемою є те, що є інша частини цих людей, які вважають, що вони забуті Богом і людьми.

Наш Старосамбірський район адміністративно включає в себе 115 населених пунктів, з яких 3 міста, 2 селища та 110 сіл, в яких орієнтовно проживає 78 000 тисяч осіб. З цих 78 тисяч близько 38% особи “Золотого Віку”, тобто майже 30 000 тисяч. Із цього числа, частину людей можна зустріти в громадському транспорті, на вулицях міст, дачах, городах, зібраннях – одним словом ведуть активне життя, не дивлячись на свій вік. Однак іншу частину з цих 30 000 ми не зустрічаємо, не спілкуємось, вони, немов би випали з життя за життя. Вони часто не мають можливості подолати відстань, що є більшою за межами порога власного житла.

Люди різних професій, які впродовж двох днів працювали на конференції, понесли в свої середовища розуміння та усвідомлення, що люди «золотого віку» повинні вважати себе не покинутими і забутими, а потрібними, а в кращому випадку – затребуваними.

Також у часі конференції також обговорено питання кваліфікації та вишколу соціальних працівників і проблему синдрому професійного вигорання. Серед численних доповідачів конференції був і виходець з нашого району, депутат Львівської обласної ради 5 скликання, екс-голова Старосамбірської районної ради (2005-2006 рр.), голова ГО «Народня справа» та активіст ГО «Старосамбірщина-3000» Олег Паска.

Започаткований проект продовжить свою роботу 5 грудня у Старому Самборі. Для представників місцевих громад також заплановані тематичні конференції, круглі столи також у Стрілках, Хирові та Добромилі.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою