Владика Ярослав освятив стінопис храму Різдва св. Івана Хрестителя в м. Дрогобич [фото]

01 жовтня 2024
Друк
29 вересня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав з душпастирським візитом парафію Різдва св. Івана Хрестителя, в м. Дрогобич. Єпископ освятив розпис храму та відслужив Архиєрейську Літургію у співслужінні о. Мирона Бендика (пароха парафії), о. Івана Стебівки (сотрудника), о. Романа Копача та о. Романа Андрійовського.

Під час проповіді владика пояснив євангельське читання про весільний бенкет, який є образом Царства Небесного (див. повний текст проповіді). Ця притча належить до важливих повчань Ісуса Христа, що розкривають сутність запрошення всіх людей до вічного життя з Богом.

"Притча про весільний бенкет має кілька важливих аспектів," - зазначив проповідник, пояснюючи образ бенкету як символ радості та спільності з Богом. Владика підкреслив, що бенкет – це час і простір ділення дарами, що символізує життя вічне.

Відтак проповідник розкрив глибший зміст притчі: "На жаль, багато людей з різних причин ігнорують Боже запрошення і втрачають можливість бути присутніми на Небесній трапезі." Єпископ наголосив, що це може статися через незнання, нерозуміння, недбалість чи навіть лінивство.

Далі владика пояснив значення весільного бенкету в Кані Галилейській. "У цьому контексті варто пригадати перше чудо Ісуса," - сказав проповідник, вказуючи на те, що саме там Господь явив перший знак свого месіанського післанництва на прохання своєї Матері.

Крім того, проповідник звернув увагу вірних на образ Ісуса як Нареченого. "Ісус із Назарету виходить посеред свого народу як Наречений, про якого голосили пророки," - наголосив владика, цитуючи відповідь Ісуса учням Йоана Хрестителя про піст.

Проповідник також зупинився на темі відповідальності за прийняття запрошення: "Через сьогоднішню євангельську притчу Бог пригадує усім запрошеним про потребу мати поставу, гідну даному запрошенню." Єпископ пояснив символіку "весільної одежі" як необхідної умови участі у бенкеті.

Пояснюючи образ "весільної одежі" владика зазначив: "Той Всемогутній Бог, що запрошує нас на весільну гостину, дає весільну одіж усім, хто прийде." Проповідник наголосив, що це дар Божий, який ми отримуємо у Хрещенні та через Таїнство Покаяння.

На завершення проповідник підкреслив важливість щоденного "одягання у Христа": "Кожного дня ми маємо одягати Його співчуття, доброту, смирення, Його прощення і передусім Його любов." Єпископ закликав вірних усвідомити важливість гідної відповіді на Боже запрошення до вічного життя.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав священиків та вірних з подією освячення розпису храму. Єпископ подякував о. Мирону, о. Івану, о. Роману за душпастирське служіння на парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Ярослав (Приріз), Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою