Веломандри на честь заступників Дрогобицької землі [фото]

30 червня 2017
Друк
Фото Іларіона ПАНЬКІВА
24 червня відбувся велопробіг «Слідами Дрогобицьких мучеників». Прочани, більшість з яких складала молодь та діти, на своїх «залізни конях», за модераторством п.Юрія Тудрія, промчали маршрутом: «Церква на вул.Коновальця – Тюрма «Бригідки» – Катедра Пресвятої Трійці – Тюрма на Стрийській – Храм Дрогобицьких священомучеників».

Такий маршрут був складений організаторами : о.Андрієм Бунем та о.Іваном Паньківим не просто так. Кожна цятка на мапі вело-фанів має якесь важливе контекстуальне значення. Наприклад, в тюрмі на вул. Трускавецькій, яка в народі названа «сороківкою», в часи радянського гоніння УГКЦ певний час перебували двоє Українських Новомучеників: Северіян Бараник та Яким Сеньківський. Спочатку процесія помолилась, потім же послухала екскурс доцента Богдана Лазорака, кандидата історичних наук, про нелегке минуле невинно ув'язнених Української Землі в часи «совєтського» тоталітаризму.

Наступним пунктом велопробігу був Храм Пресвятої Трійці, де в 1932 р. певний період часу Блаженний Северіян Бараник був парохом. Звідси велосипедисти попростували до колишньої катівні НКВД, аби в молитві віддати шану усім жертвам кровавого терору. Після чого «роверисти» відвідали музей «Тюрма на Стрийській»: тут з жахом і трепетом прочани оглядали окриввлеані часом і сталінською тиранією експонати. Прослухавши страшну, але правдиву історію минулого з уст  старшого наукового працівника музею Марії Головкевич повернулись до церкви Святотроїцьких мучеників. Там вони воздвигнули свою подячну молитву до Неба і зробила кілька спільних світлин на пам'ять.

До речі, на недільну Божественну Літургію, що відбулась 25 червня, аби вшанувати пам'ять Блаженних Северина, Віталія та Якима приїхала поважна гостя : пані Ярослава Хортяні – депутат Парламенту Угорщини, Голова Європейського Конгресу Українців, перший заступник президента Світового Конгресу Українців і Лідер Товариства української культури в Угорщині. Також на поклін Дрогобицьким мученикам завітала делегація з Польщі на чолі з Мареком Кларою – війтом гміни (села) Мійсце Пястове, який походить родом із села Ступниці; Януш Венгжин – директор місцевого центру культури, Яніна Голомбек – керівник локальної групи діяльності, під пастирским супроводом отця Марека Сєдлєцкі. Ці візитери доброї волі приїхали в наш край, аби в не легкий час підтримати нас.

Паньків Іларіон

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: спорт, Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою