У Самбірсько-Дрогобицькій єпархії провели екологічну подорож на гору Параска

08 серпня 2015
Друк
Від 30 липня до 2 серпня 2015 року відбулася поїздка та вилазка на гору Параска, що в Карпатах на території Сколівського деканату Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь у спільній вилазці, яка була організована єпархіальним референтом Бюро УГКЦ з питань екології спільно з Молодіжною комісією, взяли участь понад 40 учасників різних єпархіальних молодіжних організацій, зокрема МГО «Українська молодь – Христові».  

Особливістю цієї подорожі було те, що вона мала суто екологічний характер. На попередній організаційній зустрічі, яка відбулася на початку попереднього тижня, референт Бюро УГКЦ з питань екології Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Дмитро Сенейко ознайомив майбутніх учасників з основними принципами вилазки: максимально екологічно-культурний побут без пластикового посуду, пластикових пакетів та відпочинок із екологічними навчаннями щодо збереження, догляду та економії природних ресурсів, проживання на лоні природи в наметах, приготування їжі без забруднення природи як Божого творіння і дару всьому людству.

 

Дорогою до Параски і під час вилазки на гору, яка тривала близько 9 годин, молодь старалася збирати сміття, сортуючи його на макулатуру, склотару, пластик, співаючи пісні, в яких прославлявся Бог і краса створеного Ним світу.

 

Уже на самій горі референт з питань екології запропонував присутнім здійснити екологічний іспит сумління, екологічну медитацію через споглядання невимовної краси гір і природи з вершини Параски. Також товариство взяло участь у молебні до Бога Творця та Божественній Літургії з екологічною проповіддю, у розвагах та сценічних постановках, метою яких було показати можливі альтернативні ставлення християнина до навколишнього створіння.

 

Протягом усіх цих чотирьох днів кожна молода людина-учасник молитовно-відпочинкового походу мала шанс засвоїти практичні елементи екологічної культури та поведінки на основі поваги до навколишнього створіння. Особливо запам’яталися «гарячі» дискусії на теми енергозбереження, спалення природного сміття, виважених покупок тощо. Радість викликає те, що молодь перейнялася екологічною проблематикою і її важливістю серед сповідуваного нею християнства.

 

Сподіваємося, що отриманий досвід, бесіди і тренінги, в яких взяла участь молодь, як і сама вилазка в лоно Божої природи – гори Карпати – допоможуть не лише їй самій вкоренитися в екологічній культурі ставлення до Божого створіння, але й проповідувати її іншим людям.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

Теми: екологія

Інші публікації за темою