У Дрогобичі відбулась конференція "Християнське виховання - то справа любові" [фото]

25 серпня 2013
Друк
Фото Петра ОРИЩИЧА
Конференція "Християнське виховання - то справа любові"
21 серпня у м. Дрогобичі в приміщенні Центру душпастирства молоді відбулася регіональна конференція вчителів основ християнської етики "Християнське виховання - то справа любові". Захід, участь в якому взяли понад 200 вчителів, був організований Єпархіальною комісією у справах освіти та виховання Самбірсько-Дрогобицької єпархії, яку очолює педагог Любов Войтко. Організатори конференції бажали привернути увагу держави та громадськості до стану викладання предмету "Основи християнської етики" в загальноосвітніх школах усіх рівнів акредитації.

"Змінюються часи, змінюються обставини, змінюються виклики..., тому маємо бути завжди готовими до того, щоб в цих мінливих умовах якнайкраще підготувати наших молодих людей до самостійного життя", - зазначив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, вітаючи учасників конференції. Скеровуючи свої слова до педагогів, архиєрей наголосив, що їхнім завданням є навчити дітей та молодь бути відповідальними членами людської спільноти, готовими взяти на себе відповідальність за себе, сім'ю, громаду, державу, світ, Церкву. У цьому процесі виховання, за словами єпископа, погляд учня вчителеві слід скеровувати на Христа, Який є "досконалою людиною". "Завданням педагога і є довести молоду людину до Христа", - наголосив владика Ярослав (Див. повний текст привітального слова владики).

Своє привітальне слово до учасників заходу надіслала Голова Комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич. "Освіта - це фундамент майбутнього", - зазначила вона. "Я абсолютно впевнена, що чим раніше почати говорити з дитиною про базові цінності, тим раніше вона їх осягне і прийме", - додала Лілія Гриневич. Голова Комітету з питань освіти і науки висловила занепокоєння з приводу вилучення Міністерством освіти і науки України із загальноосвітніх навчальних закладів ІІ ступеня навчального предмету "Етика". Привітання голови парламентського комітету зачитав Юрій Решетніков, заступник голови Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями при МОН України. Відтак Юрій Решетніков виголосив доповідь "Християнське виховання - феномен української дійсності".

З доповіддю "Християнське виховання у сучасному освітньому просторі" до педагогів звернулась с. Христофора Буштин (СНДМ), Голова Комісії у справах освіти та виховання УГКЦ. С. Христофора, піднімаючи проблему підходу до питання "християнське виховання", представила приклад християнських підходів у вихованні Едіт Штейн.

Як зазначила у коментарі прес-службі єпархії Любов Войтко, у цьому навчальному році Міністерство освіти і науки України вилучило з навчальної програми 5-х класів предмет "Основи християнської етики". У своїй резолюції учасники конференції звернулись до Міністерства освіти та науки, щоб "Основам християнської етики" було повернуто статус предмета, а також щоб у ході навчального процесу відбувався облік проведення навчальних занять у класному журналі.

Ще одна важлива постанова, яку прийняли учасники конференції, це рекомендація розпочати навчання у цьому році не 1-го вересня, яке припадає на неділю, а 2 вересня - у понеділок. Таким чином, кожна християнська родина, де є молодь шкільного віку, матиме можливість без перешкод взяти участь в недільній Святій Літургії.

Додамо, що серед інших доповідачів конференції були духовенство, науковці, педагоги. Завдяки старанням організаторів конференції усі доповіді вийшли друком у тематичному збірнику.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Петро ОРИЩИЧ

Теми: Комісія освіти та виховання, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою