Протосинкел єпархії під час освячення каплиці в будинку-інтернаті у с. Букова: "Дивлячись на приклад св. Йосафата, християнин покликаний шукати Божої правди і нею жити"

28 листопада 2012
Друк
Ікона
Священномученик Йосафат Кунцевич
25 листопада на свято священномученика Йосафата на Старосамбірщині, у Буківському будинку-інтернаті для дітей з особливими потребами, відбулось освячення каплиці. Чин освячення, а відтак Божественну Літургію, очолив о. Григорій Комар, протосинкел Самбірсько-Дрогобицької єпархії, у співслужінні о. Ігора Козанкевича (директора Карітасу СДЄ), єромонаха Атанасія ЧСВВ (ігумена Лаврівського монастиря), о. Володимира Нестера (капелана каплиці) та священиків Добромильського деканату.

У зверненні до присутніх о. Григорій розповів про життя св. Йосафата Кунцевича, єпископське служіння якого припало на перші десятиліття після Берестейської унії (1596 р.). Священномученик Йосафат, подібно як й інші тодішні єпископи Київської митрополії, дбав про те, щоб на українських землях "було одне стадо й один пастир" (Ів. 10, 16). Відтак проповідник розповів про мученицьку кончину святого та Божу прославу його після смерті. У підсумку о. Григорій зазначив, що сучасному християнинові потрібно брати за приклад ревність св. Йосафата у здобуванні Божої благодаті та пошуку Божої правди.

Після завершення богослужіння отець-протосинкел зачитав подячні грамоти владики Ярослав (Приріза) на адресу Ярослава Куця, директора Буківського дитячого будинку-інтернату, та працівників закладу. Від імені архиєрея о. Григорій Комар подякував о. Володимиру Нестеру за душпастирську опіку дітьми, що проживають і навчаються у школі-інтернат у с. Буково. Відтак священики відвідали приміщення дитячого будинку, де поспілкувались з дітьми.

Зазначимо, що у приміщеннях Буківського дитячого будинку-інтернату до 1946 року знаходився Василіянський монастир, а теперішня каплиця св. Йосафата була монастирським храмом. З приходом радянської влади приміщення монастиря було віддане для дитячого будинку для немовлят. Згодом призначення дитячого будинку було змінено для дітей з особливими потребами. На початку 1950-х років монастирський храм ще зберігав свій первісний вигляд, а ікони та богослужбові речі були передані до місцевого сільського храму. Однак після зміни керівництва закладу працівників почали змушувати руйнувати стінопис каплиці. Тих, хто відмовлявся це робити, звільняли з роботи. На початку 1990-х років у колишньому монастирському храмі були відновлені богослужіння. На даний час капеланом каплиці є о. Володимир Нестер.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: освячення храму, протосинкел, Добромильський деканат

Інші публікації за темою