Владика Борис Ґудзяк у Биличах: У нашому житті постійно довершуються чудесні Божі діла, тож ми не сумніваємось у тому, що Господь є з людиною

01 липня 2024
Друк
Facebook.com/sde.org.ua
29 червня, у Неділю Всіх Святих, відбулась загальноєпархіальна проща до с. Биличі на Старосамбірщині. Божественну Літургію очолив владика Борис Ґудзяк, митрополит Філадельфійський, у співслуужінні владики Ярослави, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, владики Григорія, єпископа-помічника, о. Павла Коляси (декана Добромильського), о. Володимира Нестера (адміністратор відпустового місця) та священиків єпархії. Щорічно участь у прощі беруть тисячі вірних, з яких чимало прибувають до Билич пішки.

Під час проповіді владика Борис, передаючи прочанам вітання від українців зі США, зазначив, що для нього велика честь молитись в Україні, де сьогодні міняє курс світова історія. "Сьогодні у світі почали розуміти, що наш народ годує 400 мільйонів людей у світі. Від імені тих американців, які вже два з половиною роки тримають український прапор на своїх подвір'ях, стійкість українців, служіння нашої Церкви, заставляють багатьох глибоко задуматись", - зазначив проповідник.

Відтак митрополит зауважив, що у ХХІ столітті відбулася велика деконструкція всіх авторитетів. "Всі великі цінності можуть ставитись під "знак питання". Сьогодні можна купити правду, можна продати. І в цей час такого суб'єктивізму такої думки, що все залежить від моєї перспективи і моїх бажань, українці кажуть: "Є правда, а є брехня, є добро, а є зло. Ми готові за цю істину ризикувати життям".

Далі владика Борис зазначив, що апостольске читання неділі Всіх святих пригадує нам, що чимало старозавітних святих зазнали поневірянь. І це повторюється зі святими в наш час. "Довкола себе ми маємо велику хмару свідків, тобто мучеників, адже слово "мученик" у грецькій мові означає "свідок". Свідок же не дивиться чи він виграє чи програє, він свідчить про істину", - зауважив проповідник.

Крім того, проповідник пригадав, що саме завдяки ревним служителям підпільна УГКЦ змогла встояти посеред переслідувань. Владика Борис зокрема зазначив, що близько 30 років тому він познайомився з владикою Ярославом, який тоді ще був молодим священиком. Після виходу з підпілля УГКЦ розквітла завдяки молодому поколінню духовенства. Проповідник згадав при цьому владику Григорія, який в часи ректорства владики Бориса у Львівській Богословській Академії, був її студентом. Також проповідник зазначив, що чимало зі старших священиків присутніх на цьогорічній прощі памятають те, як непросто ставала Україна з колін. "У нашому житті постійно довершуються чудесні Божі діла, тож ми не сумніваємось у тому, що Господь є з людиною", - наголосив владика Борис.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував владиці Борису і всім присутнім прочанам за чисельну присутність на святковій Літургії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Борис (Ґудзяк), Григорій (Комар)

Інші публікації за темою