Владика Ярослав: Господь Ісус прийшов у місце скорботи, щоб розділити з людьми їхні страждання [фото]

10 травня 2023
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
7 травня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Тарасу Живчину, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді єпископ зауважив, що євангельське читання сьогоднішньої неділі звертає нашу увагу на саму основу християнської духовості – особу Ісуса Христа, нашого Спасителя (див. повний текст проповіді). "Це той справжній Богочоловік, приходу Якого чекав не тільки хворий при купелі, що з глибини свого зраненого і самотнього серця промовляє: „Немає чоловіка, який би мені поміг...” (Йо.5,7), але і все людство потребує Його спасительного оздоровлення", - заначив єпископ.

За словами проповідника, Святе Письмо подає нам приклади того, як Христос сповнює своє післаництво у співчутті та милосерді над тими, хто потребував зцілення чи допомоги. Євангельскьке читання Неділі про розслабленого оповідає нам про те, що на місце людської недолі, горя та смутку, тяжких людських стогонів та плачу приходить Той, «Хто прийшов шукати і спасти те, що загинуло» (Лк.19,10). Ісус звертає увагу на чоловіка, який 38 років чекає в надії на те, щось хтось йому допоможе діткнутись до цілющого джерела. "Господь Ісус прийшов у це місце скорботи, щоб розділити з людьми їхні страждання. Адже шлях Христа – не просто співчувати людям та оздоровляти, Він сам стає одним із них, ступає шляхом приниження та добровільних страждань, і тим самим перевертає встановлений порядок: Він переконує людей не просто робити добро нужденним та терплячим, але бачити у них прихованого Бога, виявити їхню силу, котра також може зцілювати та звільняти", - зауважив владика Ярослав.

Відтак владика Ярослав пригадав вірним, що Церква присвячує Неділю розслабленого хворим. "Хворі можуть нам багато об’явити, адже їхні страждання – це не тільки, як часто думають люди, якась кара за гріхи. Хоч слід признати, що дуже часто своїм неправедним та грішним життям люди самі себе карають різними хворобами та немочами", - значив проповідник. За словами єпископа, про цей зв’язок між здоров’ям людини та неморальним життям дуже ясно вчить нас сьогодні Ісус, Котрий зустрівши оздоровленого вдруге в храмі і дуже чітко промовляє: «Ось ти видужав, - тож не гріши більше, щоб щось гірше тобі не сталося» (Йо.5,14).

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав диякона Тараса з прийняттям тайни священства, а також подякував його батькам, духовним наставникам і всім, хто товаришував йому на духовному шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: свячення, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою