Владика Ярослав: Свято Воздвиження стисло передає пасхальне таїнство Христа

28 вересня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
  27 вересня, у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Архиєрейську Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.  

 

Під час проповіді єпископ зауважив, що святкуванню цього свята передувало декілька важливих подій. "Це свято пов’язане із хрестом як символом перемоги. Імператор Костянтин, який йшов військом, аби здобути перемогу над своїм опонентом Максентієм, побачив на небі дивний знак – знак хреста й почув слово Боже: «Цим знаменням переможеш»". Тоді Костянтин наказав нанести знак хреста на прапори і зброю своїх воїнів, і здобув перемогу над переважаючим військом свого опонента.

Відтак, за словами проповідника, імператор Костянтин зрозумів, що не він переможець, а - Господь, який відкрив йому знак перемоги – знак хреста. "Саме тому імператор розпорядився здійснити експедицію до Єрусалиму для пошуку Господнього Хреста, яку очолила його мати Олена. Свята Олена віднайшла в Єрусалимі у 326 р. Хрест, на якому був розп'ятий Господь наш Ісусу Христос", - додав проповідник. На згадку про свою перемогу Костянтин збудував в Єрусалимі величний храм Воскресіння Господнього, який було освячено 26 вересня 335 р., а 27 вересня цього ж року відбулося воздвиження – підняття віднайденого Хреста Господнього.

Далі владика Ярослав зазначив, що почитання Святого Хреста бере свій початок ще з апостольських часів. У своєму пастирському посланні до Галатів апостол Павло пише: „Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп'ятий, а я - світові” (Гал.6,14). "З хрестом у руках ішли перші християнські проповідники у поганські країни, щоб нести світло Божої науки. Під знаменням чесного хреста прийшло торжество християнства в часи Константина Великого. З хрестом у руках став колись на київських горах, як каже передання, апостол Андрій Первозванний, а згодом святий Володимир Великий під знаменом хреста започаткував золоту добу християнської Української Держави – Київської Русі", - додав проповідник.

Крім того, проповідник зацитував вірним роздуми святителя Івана Золотоустого про Боговтілення і Хрест Господній: «Не раба, не ангела, не архангела віддав Господь світові, але дав сутність Свою й Іпостась — Сина Єдинородного. Віддав же не за якихось обраних людей, а за все людство». За словами єпископа, богослужбові тексти празника Воздвиження Чесного Хреста також пригадують нам, що кожний з нас має сильну і могутню зброю для протистояння силам зла і ворогу нашого спасіння.

Проповідник також зауважив, що свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста є наче стислою синтезою пасхального Таїнства Господа нашого Ісуса Христа. "Хрест є піднесеним, бо на ньому піднесено Христа. Через хрест підноситься і людина. Остаточно в хресті Ісуса кожна людина є піднесена до своєї повноти гідності, тобто тієї гідності, яка є згідною з задумом Господнім", - наголосив єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав зазначив, що віруюча людина повинна розповідати про Господа і Його хрест всім, які терплять, страдають переказуймо Його послання надії і любови. "Світ сьогодні дивується: звідки в українців є сила протистояти московії? На це запитання ми відповідаємо: бо українці люблять свою землю, Батьківщину, свій народ! Ми сильні нашою любов’ю, яку черпаємо з вічнопливучого джерела Божественної любові, яка нам подається через Чесний і Животворящий Хрест", - сказав проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою