Владика Ярослав: Незалежність України вимолена вірними і скроплена кров'ю найкращих синів і дочок України

24 серпня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
24 серпня, у День Незалежності, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Архиєрейську Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трйці, в м. Дрогобич. Владиці Ярославу співслужив владика Григорій, єпископ-помічник, о. Тарас Гарасимчук, о. Мирослав Соболта і о. Роман Андрійовський.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що День Незалежності Української Держави - це день, про який мріяли мільйони вірних синів і дочок України (див. повний текст проповіді). "Мріяли гетьмани й національні вожді, мріяли наші борці визвольних змагань, мріяв наш боголюбивий український народ. Незалежність України вимолена вірними, оспівана поетами, здобута довготривалою віковою боротьбою і скроплена кров'ю найкращих синів і дочок України", - наголосив проповідник.

За словами єпископа, сьогодні в часи випробувань і новітніх викликів саме на нас Господь поклав відповідальність за збереження й утвердження дару свободи та незалежності нашої держави. "Сьогодні ми повинні не лише згадувати своїх славних попередників, а й мати відвагу стати в їхні ряди. Прикладом нам мають слугувати сучасні герої – полеглі воїни Небесної сотні і тисячі наших військовослужбовців, які щомиті жертвують своїм життям і здоров'ям за єдність і кращу долю України", - зауважив єпископ.

У євангельському читанні Божественної Літургії розповідалось про те, як Ісус оздоровив десятьох прокажених (пор. Лк 17, 12-19). "Усі десять осіб очевидно мали необхідну віру, щоб оздоровитися, бо на слово Ісуса вони вирушили в дорогу, щоб показатися священикам, і власне по дорозі оздоровилися. Якби вони не мали віри, то не вирушили б у дорогу. Маючи віру однак, дев'ятеро з них не мали іншої чесноти – вдячності. Заховуючи віру в Бога, потрібно також вміти воздавати Йому хвалу, благодарення за вісі щедрі дари які від Нього отримуємо", - пояснив владика Ярослав.

Крім того, єпископ наголосив, що відповіддю на дарунок повинна бути вдячність тому, хто дарує. "Тільки зв'язок з Господом рятує нас. Той єдиний, який повертається, щоб подякувати є також посланий, щоб принести благу звістку всім, що прийняття спасіння, яке починається з «бачення» власного зцілення, за яким слідує навернення до Ісуса, поєднане з поклонінням Богу і віддаванням Господу хвали і подяки", - сказав проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

S 2 (2)

Теми: Ярослав (Приріз), Григорій (Комар), Катедральний собор

Інші публікації за темою