Владика Ярослав про церковну молитву: З нами у Святому Дусі до Небесного Отця молиться Ісус Христос

05 червня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
5 червня, в Неділю Отців І-го Вселенського Собору в Нікеї, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. 

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що молитва, яка Церква звершує під час Божественної Літургії, має особливу силу: "з нами у Святому Дусі до Небесного Отця молиться Ісус Христос" (див. повний текст проповіді). Саме тому християни збираються разом і готують для молитовного зібрання особливе приміщення – Божий храм. "Ми будуємо його величним, надаємо йому гарної форми, прикрашаємо його найкращими витворами мистецтва – все це тому, що він є не тільки можливістю нашої зустрічі між собою, а місцем нашої зустрічі з Господом, Котрий серед нас перебуває", - пояснив проповідник.

Після Вознесіння Христа Його учні "пильно і однодушно перебували на молитві разом з Марією, Матір’ю Ісуса, та з його братами" (Ді. 1, 2-14). Отож разом із Церквою про дар Святого Духа молиться Пресвята Богородиця, яка впродовж всього свого життя, від першої його хвилини, досвідчувала дію Святого Духа. "Своєю молитвою Вона випрошує у Сина дар П’ятидесятниці для Церкви. Прихід Святого Духа – це відповідь на терпеливу молитву Церкви разом з Матір’ю Ісуса. Першість молитви – це євангельський закон, якого навчилися і який зберігали також Христові апостоли і саме тому після Його вознесіння, вони не почали відразу діяти, проповідувати, а пішли молитися", - додав єпископ.

За словами проповідника, молитва Церкви в сіонській горниці має кілька особливостей, що вказують на те, якою повинна бути справжня молитва. "Перша властивість цієї молитви полягає утому, що вона є однодушною. Ця умова залишається актуальною завжди, а особливо у наш час роз’єднання і ворожнечі та війни. Апостольська Церква була міцною та успішною у проповіді Євангелія, бо мала Духа єдності, однодушності. Перед викликами сучасного світу ми повинні зробити все, що від нас залежить для того, щоб усунути з наших родин, з наших парафіяльних спільнот, з Церкви поділи, ворожнечу і непорозуміння", - наголосив єпископ.

Христос перед своїми страстями благає Небесного Отця про дар єдності для своєї Церкви «Щоби всі було одно, як Ти, Отче, в мені, а я в Тобі, щоб і вони були в нас об’єднані» (Йо. 17, 21). Тож владика Ярослав закликав вірних віднайти дар єдності і не втратити його, бо саме він є запорукою нашої здатності прийняти Святого Духа і Ним жити.

Відтак владика Ярослав звернув увагу вірних на ще одно особливість молитви в сіонській горниці. "Молитися слід з Пречистою, Преблагословенною, Славною Владичицею нашою Богородицею і Приснодівою Марією, адже вона – Мати Церкви. Її молитва очищує, освячує, стяжає Святого Духа. Діва Марія, яка колись з апостолами молилася про дар Святого Духа для Церкви, молиться про Його прихід також сьогодні, разом з нами", - додав єпископ. Образ Церкви, яка молиться разом з Марією, підкреслює першість і виняткове значення молитви. Просімо Богоматір, щоби була разом з нами, щоб навчила нас молитися, щоб прийняла наші молитви і донесла їх Синові своєму і Богові нашому, щоб Він спас душі наші.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою