Владика Ярослав: Пізнати гріх означає усвідомити його злобу і нищівну силу для нашого теперішнього і вічного життя

21 березня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
20 березня, у 2-у неділю Великого посту, владика Ярослав, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив вірним недільне євангельське читання, в якому мовилось про зцілення розслабленого, якого четверо друзів принесли на ношах до Христа (див. повний текст проповіді). "Чотири друзі несуть розслабленого до Ісуса, одухотворені сильною вірою у Нього, яка полягає у цілковитій впевненості в його чудотворній силі. Із такою вірою вони не зважають на осудження людей, бо те, що вони шукають і що їх веде — це бажання фізичного зцілення для їх друга. Ісус відповідає на їх віру ласкавим зверненням до хворого: «Сину, відпускаються тобі твої гріхи» (Мк. 2,5)", - сказав проповідник.

Далі проповідник зазначив, що таке дарування прощення в той час, коли очікується зцілення, може спантеличити. Однак така дія Христа пояснює причину деяких хвороб, що пов'язані з гріхом і є або його прямим наслідком, або нагодою для виходу з нього. "Пізнати гріх означає усвідомити його злобу і нищівну силу для нашого теперішнього і вічного життя. Усвідомити, що він є найбільшим нещастям і злом", - додав владика Ярослав. Тому, коли впродовж Великого Посту молимося словами Молитви Св. Єфрема Сирійського: «Господи, дай мені бачити гріхи мої», - то просимо не тільки зауважити свою гріховність, але пізнати її як трагедію нашої неволі, усвідомити паралітичну силу гріха в нас і довкола нас.

Крім того, проповідник звернув увагу вірних на те, що капернаумський дім, в якому Ісус навчав людей, завдяки Його присутності став священним місцем, де виголошувалась добра новину про спасіння, прощались гріхи і відбулось зцілення розслабленого. "Все це є передчуттям і образом того, якою буде Вселенська Церква під проводом Петра в усіх куточках світу – «вселенським таїнством спасіння», за словами Отців ІІ Ватиканського Собору, тобто місцем примирення та спасіння, домом втіхи та надії для всіх людей на землі", - зазначив владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою