Під час традиційної прощі до Билич тисячі прочан благодарили Бога з нагоди 30-тої річниці виходу УГКЦ з підпілля [фото]

25 червня 2019
Друк
23 червня 2019 р.Б., у Неділю всіх святих, Архиєрейською Божественною Літургією завершилася захальноєпархіальна проща до відпустового місця в с. Биличі Старосамбірського району. Урочисте богослужіння, у якому взяли участь кілька тисяч паломників, очолив преосвященний владика Ярослав, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький у спіслужінні кількох десятків священнослужителів. Божественну Літургію супроводжував своїм співом хор Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні і танцю України "Верховина", який також приготував вітальну програму для владики та прочан.

У своїй гомілії архиєрей розкрив суть свята, а також зосередив увагу прочан на 30-ій річниці виходу нашої Церкви з катакомб. Зокрема, він сказав: «Сьогодні також тут, на відпустовому місці в Биличах, з глибини серця дякуємо Богові за сьогоднішній день, за усіх вас дорогі брати і сестри, священнослужителі, монахи і монахині, улюблені молільники. Дякуємо за вашу міцну віру, за вашу любов до Бога та до УГКЦ. Нагодою для цього благодарення є 30-та річниця виходу нашої Церкви з катакомб, завдяки чому ми маємо можливість відкрито звершувати богослужіння, вести душпастирське служіння у різних сферах, вільно проповідувати Слово Боже. Ми дякуємо Богові за тих, хто на своїх плечах виніс із катакомб зранене церковне тіло – за мужніх єпископів, безстрашних священиків, молитовних ченців та черниць, відважних мирян, котрі з любові до Бога, Церкви та України поклали життя у далеких просторах Сибіру та Казахстану» (див. повний текст проповіді).
Владика Ярослав також згадав події 30-літньої давнини, коли з богослужінь на чудотворному місці у Биличах, звершуваних переслідуваними греко-католиками попри активний спротив комуністичного режиму, започаткувався процес виходу УГКЦ з підпілля. На завершення богослужіння о.Володимир Нестер, який опікується відпустовим місцем у Биличах, подякував усім прочанам, а також всім, хто спричинився до організації цьогорічної прощі.
Нагадуємо, що кульмінацією щорічної загальноєпархіальної прощі до Билич є Архиєрейська Літургія у Неділю всіх святих. Традиційно вона триває два дні. Так цього року у суботу 22 червня до цього відпустового місця вирушили дві групи прочан – зі Старого Самбора і Самбора, до яких поступово приєднувались мешканці інших сіл. До пізньої ночі цього ж дня у Биличах відбувалися богослужіння, Сповідь, а також цікава програма для молоді, в підготовці якої взяла участь Єпархіальна молодіжна комісія. 


Теми: Биличі, Ярослав (Приріз), Добромильський деканат

Інші публікації за темою