У Катедральному соборі відбулись дияконські свячення

24 березня 2019
Друк
Фото прес-служби СДЄ
24 березня, у 2-у неділю Великого посту, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Богдану Хом'яку, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив вірним значення недільного євангельського читання про зцілення розслабленого чоловіка, якого друзі на ношах принесли до дому, де проповідував Ісус. Проповідник зазначив, що, зціляючи недужого, Господь промовив до нього слова: «Сину, відпускаються тобі твої гріхи» (Мр 2, 5).

Саме у Великому пості християни намагаються пізнати свої гріхи й принести Богові за них покаяння. "Пізнати гріх – це не тільки признатися: ну так, я грішний, і всі ми грішні. Пізнати гріх – це усвідомити собі всю його злобу і нищівну силу для нашого теперішнього і вічного життя", - наголосив проповідник.

Єпископ пригадав вірним, що впродовж Великого посту ми молимось словами св. Єфрема Сирійця: «Господи, дай мені бачити гріхи мої». Цими словами ми просимо Бога не тільки допомогти нам зауважити свою гріховність, але пізнати у Його світлі всю трагедію нашої неволі, всю паралізуючу силу гріха в нас і довкола нас.

Далі проповідник навів слова Христові, які священик виголошує під час Святої Літургії: «…Це моє Тіло, що за вас ламається … це кров моя Нового Завіту, яка за багатьох проливається на відпущення гріхів» (пор. Мт 26, 26-28). Тому важливо, щоб християни цінували Божу благодать, яку отримують в Святих Тайнах. "Для цього потрібно усвідомити собі свої гріхи – від останньої сповіді, від останнього Причастя, – всі наші невірності, всі осуди, сконцентрування на самих собі, наш егоїзм, нашу гордість, котра так часто домагається признання і оплесків, наш гнів і нашу ненависть до ближнього – все те, що нас упокорює, з чим не даємо собі ради", - пояснив владика Ярослав.

Пізнавши свої гріхи, християн кладе їх у стіп Христа і просить прощення, подібно як друзі євангельського розслабленого принесли його до Ісуса і просили про його зцілення. Тоді Ісус також промовить до нас Своє цілюще слово, котре поверне нам Його благодать і дозволить розпочати нове життя.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав диякона Богдана з прийняттям тайни священства. Єпископ подякував семінарійній спільноті, в якій навчався і духовно зростав новопоставлений диякон.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор, свячення

Інші публікації за темою