З нагоди 25-ліття від заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії владика Ярослав зустрівся з професорами та студентами Дрогобицького педуніверситету [фото]

26 березня 2018
Друк
www.dds.edu.ua
У понеділок, 26 березня, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, зустрівся з професорами та студентами Факультету початкової і мистецької освіти та Інституту іноземних мов Дрогобицького державного педагогічного університету за участю директора Інституту іноземних мов професора Володимира Кеміня. До університету Преосвященний владика прибув на запрошення декана факультету початкової та мистецької освіти, кандидата філософських наук Івана Кутняка. Зустріч відбулася у формі конференції, в ході якої владика Ярослав прочитав студентам лекцію про «Шлях людини до Бога».

На початку свого слова Преосвященний владика подякував деканам, професорам, капелану і студентам за можливість бути серед них і поділитися своїм духовним досвідом. Проповідник зазначив, що стоїть перед майбутніми педагогами, і наголосив, що вже саме це слово «педагог» відкриває широке поле для роздумів. Владика Ярослав підкреслив, що найголовнішим завданням педагога є виховати «цілісну», тобто зрілу і відповідальну людину, а для цього необхідно уподібнюватися до Христа, без якого людина не може пізнати всієї правди про саму себе.

Відтак преосвященний владика відповів на питання: що таке цілісна людина, обґрунтовуючи, що людина складається з духа, душі і тіла. Атеїстична ідеологія минулого століття редукувала тільки до останнього. Проповідник наголосив на духовному аспекті людини – її дусі як святилищі, у якому вона спілкується з Богом, своїм Творцем.

Опісля проповідник представ екзистенціальні питання, які ставить собі кожна людина і які виражають її внутрішнє духовне прагнення вічного, Божого. Це можна окреслити як пошук або шлях людини до Бога. Щоб пояснити цей шлях, Преосвященний владика застосував метод, який, базуючись на Божому Об’явленні, показує шлях Бога до людини, який постає перед нами як історія спасіння.

Владика Ярослав коротко представив основні події з історії спасіння, які ілюструють Божу любов і сходження (шлях) Бога до людини. У центрі цієї історії є подія Воплочення Сина Божого і Його спасительна місія, яка проливає світло на те, що їй передувало (старозавітні прообрази, пророцтва) і те, що їй слідує (Церква як Бого-людська установа, якій Господь залишив таїнства для освячення нового народу Божого).

Завершив своє слово Преосвященний владика розкриттям значення важливих подій цієї спасительної історії – хресною жертвою Христа і Його воскресінням, які незадовго будемо духовно і літургійно переживати. На останок Владика представив євангельську розповідь про подорож учнів до Емаусу, якою підсумував все сказане ним про історію спасіння людини, заохочуючи присутніх прямувати до щораз більшої зрілості у вірі.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), студентське капеланство, ювілейний рік

Інші публікації за темою