Йдучи вулицями Дрогобича, вірні роздумували про хресний шлях Христа [фото]

11 березня 2018
Друк
Фото Ігоря ГВОЗДЕЦЬКОГО
11 березня, в Хрестопоклонну неділю, вулицями м. Дрогобич пройшла кількатисячна молитовна хода. Духовенство й вірні молились Хресну дорогу. Участь в молитві взяв владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, дрогобицьке духовенство, численні вірні з міських парафій та околиць. Пісенний супровід ходи здійснювали студенти Дрогобицької духовної семінарії.

У проповідях духовенство, окрім традиційних великопісних тем, згадало про 25-літній ювілей Самбірсько-Дрогобицької єпархії, яка була заснована грамотою Блаженнішого Мирослава Івана Кардинала Любачівського, Верховного Архиєпископа Львівського, від 12 липня 1993 року за рішенням Синоду Єпископів УГКЦ від 16-31 травня 1992 року. Зокрема о. Іван Паньків, дрогобицький декан, розповів вірним про початки християнства на теренах Самбірсько-Дрогобицької єпархії, яка територіально й історично є однією зі спадкоємиць Перемишльської єпархії. Про заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії та її першого єпископа - владику Юліяна (Вороновського) - розповів о. Тарас Гарасимчук, парох Катедрального собору Пресвятої Трійці.

Наприкінці ходи зі словом до вірних звернувся владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Єпископ нагадав святоотцівську думку про те, що Церква народжується з проколеного боку Христа, розп'ятого на хресті. Тому, за словами владики, історія Церкви завжди пов'язана зі стражданнями і випробуваннями. Не є вийнятком й історія Української Греко-Католицької Церкви. Випробування будуть й у майбутньому. Зокрема, зараз загрозою є тоталітарна гендерна ідеологія, яка за допомогою державних організмів намагається знищити людину і родину. Відповідаючи на запитання, як поступати у таких ситуаціях, єпископ привів приклад Блаженнішого Патріарха Йосифа: "Патріарх Йосиф (Сліпий) звернувся до своєї пастви з простою порадою: «Будьмо собою!». Кожен з етапів біографії патріарха Йосифа позначений цим знаком автентичності, осердям якої є Христос. Патріарх залишався християнином, греко-католиком, єпископом, українцем, незважаючи на різні, часом дуже непрості обставини його життя. Ми є собою у той момент, коли живемо Божою волею щодо себе. У багатьох випадках це дуже непросто. Набагато легше і комфортніше просто пристосуватися до зовнішніх обставини і таким чином зрадити Правді. Приклад нашого Патріарха Йосифа свідчить, що лише той перемагає, хто залишається таким, для чого його сотворив Господь." Говорячи про майбутнє єпархії, владика Ярослав наголосив, що душпастирські зусилля мають сконцентруватися над втіленням в життя синодальної програми "Святість об'єднаного Божого люду", що включає зусилля над поглибленням духовного життя кожним християнином.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Ігоря ГВОЗДЕЦЬКОГО

Світлини Прес-служби СДЄ

Теми: Дрогобицький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою