Владика Ярослав під час прощі в Грушеві: Любов робить людей сміливими [фото]

16 травня 2016
Друк
Фото прес-служби СДЄ
15 травня, у Неділю Мироносиць, відбулась загальногоєпархіальна проща до відпустового місця в с. Грушів на Дрогобиччині, де Пресвята Богородиця прославилась у чудотворній іконі. Значна частина паломників вдосвіта вирушили пішою прощею від катедрального храму Пресвятої Трійці у Дрогобичі. Під час паломництва вірні мали нагоду приступити до таїнства сповіді та взяти участь в молитві, яку провадили семінаристи Дрогобицької духовної семінарії.

Святкову Літургію очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, єпархіального духовенства і за участі паломників, які щорічно численно прибувають до Грушева.

Під час проповіді на Літургії владика щиро привітав усіх: «Кожен приніс сюди свій маленький дар любові, щоб подарувати його нашій небесній Матері». Подію об’явлення Пресвятої Богородиці у Грушеві архиєрей назвав благовіщеням нашої релігійної і національної свободи: «Тут ми знову відчули, що ми - християнський самобутній народ, який має свою богоносну культуру, глибоко закорінену в правдивій Христовій вірі».

Відтак проповідник пояснив вірним значення подвигу Йосифа Ариматейського та мироносиць. Приклад Йосифа з Ариматеї, який спочатку був тільки таємним учнем Ісуса і боявся заступитися за Нього на суді, за словами проповідника, являє могутність сили Божої, що виявляється у милосерді: «Сила хреста і воскресіння може змінити навіть таємних учнів і тих, хто вагається, на місіонерів і святих».

Особливу увагу в своєму слові владика Ярослав звернув на любов і хоробрість жінок-мироносиць, зауваживши, що вперше слова - «Христос Воскрес!» - були промовлені саме до жінок-мироносиць: «Хоробрість не залежить від статі. Це любов робить людей сміливими! І неважливо кого: чоловіків чи жінок. Ці жінки сильно любили Христа, тому й були сильними».

Владика закликав наслідувати мироносиць, які рано-вранці пішли до гробу: «Ранок – це найкращий час для того, щоб зустріти воскреслого Господа у молитві. Наші дні будуть справді благословенними, якщо кожного дня “рано-вранці” ми звертатимемо свої думки до перемоги Ісуса над смертю».

На завершення своєї проповіді архиєрей закликав прочан нести благовість як мироносиці: «Повертаючись сьогодні з цієї Божественної Літургії, де ми зустріли Воскреслого Спасителя, несімо цю радісну звістку як мироносиці. Скріплюймо на силі тих, хто у цих нелегких моментах нашого життя є зневірений та розчарований. Нагадуймо їм, що Христос воскрес, а тому Правда восторжествує».

Після завершення богослужіння архиєрей подякував усім прочанам та священнослужителям, які взяли участь в літургійній молитві. Єпископ висловив вдячність о. Зеновію Майкуту (пароху парафії) за організацію прощі та душпастирську опіку над відпустовим місцем. Владика Ярослав запросив усіх присутніх наступного року взяти участь в 30-й ювілейній прощі до Грушева.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Грушів, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою