Проща викладачів ДДМУ ім. В.Барвінського по святих місцях Львівщини

05 жовтня 2015
Друк
Учасники паломництва
Сьогодні в Україні розвиток державотворчих процесів відбувається у складних кризових мовах, свідченням чого є розповсюдження засобами масової комунікації інформації насильницького та аморального характеру, відірваність значної частини населення від національних традицій та звичаїв, зростаючий рівень злочинності, тютюнова, алкогольна та наркотична залежність, зокрема серед юнацтва. У цій ситуації освіта, яка є важливим етапом у особистісному становленні, повинна забезпечувати умови для духовного зростання підростаючого покоління, і саме вчитель є головним рушієм у досягненні такої мети. Лише тоді він зможе донести до вихованців високі принципи духовності, коли сам досконало володіє ними та використовує їх у власній професійній діяльності. Задля цього викладач повинен звертатись до духовних джерел, акумулювати духовну енергію, щоб стати для учня справжнім світочем, на якого хочеться бути подібним.

Викладачі Дрогобицького державного музичного училища ім. В. Барвінського з нагоди Дня вчителя організували прощу по святих місцях Львівщини, яку очолив студентський капелан отець Євген Макогон. Розпочалася духовна дорога у Крехівському монастирі святого Миколая отців Василіян. Під час Богослужіння отець Іван Майкович, ЧСВВ у своїй проповіді особисто звернувся до нас, викладачів музичного училища, побажав бути гідними своєї титанічної праці, виховувати достойне майбутнє покоління. Новик брат Димитрій цікаво та емоційно розповів про славні та трагічні сторінки історії монастиря. Приємною несподіванкою для нас став момент, коли він приніс скрипку і розпочав на ній майстерну гру. Виявилось, що брат Дмитро в минулому – випускник Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка, довгий час грав у європейських симфонічних оркестрах. Але відчув поклик до служіння Богові і сьогодні проходить новіціят в Крехівському монастирі. Коли у виконанні брата Дмитра на скрипці зазвучали піснеспіви із Тезе, ми підхопили їх щирим гармонійним співом. А далі наша прочанська хода повела нас до святого джерела та до стародавньої печерної церкви і келій, які пам’ятають молитви перших монахів, засновників Крехівсько обителі – Йоіла та Сильвестра. У тиші лісового спокою ми молилися про сокровенне…

Наступним пунктом нашої прощі став Василіянський монастир Різдва Христового у Жовкві. Тут в церкві Серця Христового перебувають мощі Святого мученика Партенія. Отець Василь, ЧСВВ розповів про історію монастиря та церкви, про іконописців, які вклали свою душу в розпис стін собору. У щирій молитві біля ікони Жовківської Богоматері ми просили за мир в Україні, за зростання престижу нелегкої викладацької праці. А закінчилася наша проща біля цілющого джерела в селі Раковець. Отець-капелан Євген відслужив молебен до Пречистої Богородиці біля фігури Богоматері. Зворушливо і благочестиво прочани зійшлися у спільній молитві.

Додому ми поверталися умиротворені та розчинені у душевному спокої. І кожен з нас як коштовність берегтиме ауру оновленого серця та вдосконаленої душі, не проміняє «неповторне на сто ерзаців у собі!» (Ліна Костенко).

Ольга Сеник, викладач-методист ДДМУ ім. В.Барвінського

Теми: студентське капеланство

Інші публікації за темою