У день свята св. Дмитрія владика Ярослав уділив священичі свячення

10 листопада 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав вітає новопоставленого єрея Андрія
8 листопада, у день свята св. Дмитрія Солунського, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Андрію Устрицькому, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав зазначив: "Мученики займають особливе місце в богопочитанні". Одним з таких світочів віри був великомученик Димитрій, який народився у ІІІ ст. в м. Солуні - місті, де зустрілись слов’янська та грецька культури. З цього міста походили також просвітителі слов’ян - свв. Кирило й Методій.

Проповідник зауважив, що св. Димитрій походив із знатного роду. Батько Димитрія був високим імператорським достойником. Після його смерті імператор Максиміліян призначив Димитрія проконсулом Тессалонікійського регіону. Основними обов’язками молодого стратега були: охорона міста від варварів та винищення християнства, а отже й християн. Та Димитрій сам був християнином. Його батьки, будучи таємними християнами, ще немовлям охрестили його у домашній церкві та виховували у християнському дусі. Одразу після свого призначення та повернення до Тессалонік Димитрій відкрито виголосив своє ісповідання віри. Замість переслідувати християн, він навертав поган до християнської віри та викоріняв ідолопоклонство.

Така поведінка християнина-урядовця розлютила імператора Максиміліана, і він наказав вкинути св. Димитрія до в’язниці. А згодом розпорядився стратити його. "Земний імператор відібрав св. Димитрію земне життя, за це Христос подав йому життя вічне", - наголосив владика Ярослав. Про таких мучеників як св. Димитрій в Одкровенні св. Йоана говориться: "Це ті, що прийшли з великого горя, і випрали свої одежі та вибілили їх в крові Агнця… Тому вони перед Божим престолом в храмі Його день і ніч служать Йому" (Об. 7.14-15).

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав нововисвяченого єрея Андрія. Єпископ подякував батькам, родині, духовним наставникам єрея за товаришування йому на дорозі до священства.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою