У Страсну П'ятницю владика Ярослав молився у Катедральному храмі та відвідав церкви Хирівського деканату [фото&відео]

19 квітня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Обхід з Плащаницею довкола храму
18 квітня, у Страсну П'ятниця, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у спіслужінні священиків храму відслужив Царські часи та Вечірню з винесенням Плащаниці. Під час Вечірні було прочитано Страсне Євангеліє, яке є літургійним поєднанням розповідей чотирьох євангелистів та укладене у хронологічній послідовності подій Христових страждань.

Звертаючись до вірних, архиєрей сказав: "Поклоняючись плащаниці, молитовно переносимося до того моменту, коли Йосиф благообразний разом з Никодимом знімають з хреста пречисте Тіло Спасителя та обгорнувши плащаницею чистою, кладуть Його до нового гробу з погребальними піснями миру та любові". За словами проповідника, велика сила смерті Ісуса Христа впливає не лише на світ - розпадаються скелі, тремтить земля, затьмарюється сонце - Христові страсті і смерть творять ще більше: грішника перетворюють у праведника і відроджують до нового духовного життя. "Ця плащаниця, цей живоносний гріб закликає нас знищити наші гріховні пориви та пристрасті, всю гординю та самовпевненість нашого серця. Звідси черпаємо нові сили для добра, впевненість у вічне спасіння", - додав архиєрей.

Відтак владика Ярослав наголосив, що на Голготі відкрилася людям правда про те, що скорбота може бути початком радості: „Ось бо прийшла через хрест радість усьому світу”, - говориться в літургійній пісні, і правду про те, що істинне служіння добру та богоугодне життя знаходять свою силу у вірі у страждаюче Слово Отця Небесного, що страждання є купіллю, в якій оновлюється кожна людська особа та весь людський рід.

Наприкінці проповіді побажав вірним відважно прямувати крізь випробування і терпіння до світлого тріумфу воскресіння: "Ідімо цим шляхом з вірою, ідімо з відвагою, ідімо з правдою! Якщо у цій нашій мандрівці будемо до кінця вірні Христові та Його заповідям, то зуміємо дійти і до воскреслого празнику у наших серцях, сім’ях та Україні!".

Наприкінці Вечірні під співання стихир та звук калатал архиєрей, священнослужителі та вірні здійснили процесійний хід довкола храму. Відтак Плащаницю було внесено до церкви, де кожен під спів стихири "Благообразний Йосиф" віддав поклін Христові, покладеному у гробі.

Того ж дня владика Ярослав здійснив молитовні відвідини храмів Хирівського деканату на Старосамбірщині. Прибувши до кожного храму, архиєрей віддав поклін Плащаниці, поспілкувався з вірними, вітаючи їх з наближенням свята Христового Воскресіння.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ
 
Богослужіння в Катедральному храмі
Автор світлин - Олег БІСИК
 
 
Відвідини Плащаниць у храмах Хирівського деканату
Світлини прес-служби СДЄ
 
 
ВІДЕО
Автор відео - Олег БІСИК
 

Теми: Хирівський деканат, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою