Владика Ярослав у Великий Четвер: "Ми, як паломницький народ, зміцнюємось Євхаристією на своїй дорозі життя, коли стаємо її причасниками" [фото&відео]

18 квітня 2014
Друк
Фото Олега БІСИКА
Чин вмивання ніг
17 квітня, у Великий Четвер, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича відбулось богослужіння великої вечірні з Літургією св. Василія Великого. Богослужіння очолив єпарх Самбірсько-Дрогобицький - владика Ярослав (Приріз) - у співслужінні духовенства єпархії. У цей день Христова Церква згадує три важливі події, які стались під час Тайної Вечері: встановлення тайни Євхаристії, тайни священства та вмивання Христом ніг Своїм учням.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив: "Ось настала врешті та година, до якої Ісус ішов ціле своє земне життя!". Ця "година", яка збирає нас довкола таїнства Євхаристії, настала для того, щоб ми, люди, були вирвані з тенет смерті. Стаючи учасником таїнства Євхаристії віруючий "впізнає" Господа та отримує розуміння Його слів, так як це сталось з учнями, які подорожували до Емаусу. "Тоді в нас пробуджується інший погляд, який дає нам можливість зрозуміти те, що Господь зробив для нас", - зазначив владика Ярослав.

Звертаючись до присутніх священнослужителів єпископ сказав: "Дорогі співбраття, наше священство бере свій початок від Тайної Вечері, але також від тієї Служби Божої, підчас котрої архиєрей поклав на нас свої руки і промовив слова освячення. Відтоді ми були назавжди вписані в священство Ісуса Христа і стали покликаними продовжити в наших часах єдину таїнственну жертву Сина Божого, щоб доступ до її овочів мали також християни нашої епохи". Архиєрей нагадав священикам, що під час їхнього служіння їх завжди супроводжує Христос: "У цьому наша радість і надія, яку ми повинні нести у світ".

Наприкінці проповіді владика Ярослав подякував кожному священнослужителю єпархії, хто підтримував своїх вірних під час подій останніх місяців на майданах і своєю мужньою позицією допомагає їм вистояти до кінця. 

Після завершення Літургії, згідно з давнім звичаєм, владика Ярослав здійснив чин вмивання ніг священнослужителям.

Зазначимо, що у день Страсного Четверга Церква згадує подію Тайної Вечері, під час якої Ісус встановив Таїнство Пресвятої Євхаристії (Чит. детальніше про Страсний тиждень). Під час Тайної Вечері Господь омив ноги апостолів, вказавши, що Він прийшов на землю для того, щоб послужити іншим і дати Своє життя як викуп за багатьох. Про подію омовіння ніг апостолам розповідає лише євангелист Йоан у Йо.13,3-7. Чин омовіння ніг як частина богослужіння виник у Єрусалимі у VI-VII стт. Близько VIII ст. цей чин перейняла Константинопольська Церква. З прийняттям християнства Київською Русю цей богослужбовий чин був прийнятий у Київській митрополії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ
Автор світлин та відео - Олег БІСИК
 
 
ВІДЕО
 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою