Владика Ярослав освятив на Старосамбірщині новозбудований храм [фото]

12 листопада 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Храм св. Параскеви у с. П'ятниці Старосамбірського р-ну
10 листопада у с. П’ятниця на Старосамбірщині відбулося посвячення новозбудованого храму св. Параскеви П’ятниці. Чин освячення здійснив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Відтак архиєрей у співслужінні о. Віктора Коцеміри (декана Добромильського) та священиків Добромильського, Дрогобицького, Самбірського деканатів відслужив урочисту Літургію.

Під час проповіді владика Ярослав розповів вірним про значення храму в житті християнина. Єпископ наголосив, що шукаючи близькості з Богом та потреби святості людина зводить Господній храм. Перебування у храмі перемінює людину. До того ж, за словами архиєрея, храм є тим місцем, де людина віднаходить щастя.

Коментуючи недільну євангельську розповідь про воксресіння сина вдовиці з містечка Наїн, владика Ярослав зауважив, що євангелист Лука передає нам образ милосердного Христа. "Це радісна новина для кожного з нас: Господь ходить людськими стежками. Він не є десь далеко поза хмарами, байдуже дивлячись на наше горе. Він є близько!", - сказав проповідник.

Людина, у свою чергу, має "зупинитись", щоб зустріти Бога. "Ми часто так забіганні: дбаємо про одне, друге, третє, по голову занурені в житейську суєту, не чуємо Божого голосу посеред цієї біганини і цього галасу", - зазначив єпископ. Під час такої зустрічі Ісус доторкнеться до наших "мар" - болів, страхів, розчарувань, померлих сподівань - та оживить нас, наповнивши життя новим змістом.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Віктору Коцемірі (декану Добромильському та адміністратору парафії), парафіяльній громаді та жертводавцям за труди, вкладені у будівництво Божого храму. Відтак було вручено подячні грамоти єпархіального єпископа церковному братству, жертводавцям та учасникам церковного хору, які долучились до збірок пожертв.

Зауважимо, що будівництво храму на честь св. Параскеви у с. П’ятниця Старосамбірського району було розпочато ще в 1935 році. Тоді завершенню будівництву перешкодила Друга світова війна, а потім прихід радянської влади. Недобудований храм радянські можновладці перетворили на колгоспний склад для зерна, а згодом - міндобрив. У часи підпілля у селі підпільно служив о. Северин Гнатюк (ЧСВВ), який на початку 1990-х рр. заохотив вірних продовжити будівництво церкви. За словами о. Віктора Коцеміри, парафіяни відшукали у Перемишльському державному архіві архітектурний проект храму і відповідно до нього продовжили богоугодну справу, розпочату їхніми предками.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: освячення храму, Добромильський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою