Владика Ярослав (Приріз) під час освячення храму у м. Дрогобичі: "Не будьмо байдужі до чистоти власної душі, а шукаймо очищення у святих Тайнах Сповіді та Причастя" [фото]

30 липня 2012
Друк
Фото Петра ОРИЩИЧА
Храм свв. Володимира й Ольги, м.Дрогобич
29 липня владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію свв. Володимира та Ольги та освятив новозбудований храм. Святкування з нагоди освячення церкви розпочались 27 липня, увечері, Великою Вечірнею напередодні празника святих-покровителів парафії. Після завершення Вечірні прот. Роман Гринаш, адміністратор парафії, пояснив вірним важливість події освячення храму, а також значення Божої святині у житті християнина.

У неділю, в день посвячення храму, наймолодші парафіяни з короваєм та привітальними віршами зустріли архиєрея. Відтак розпочався чин освячення храму, під час якого канцлер єпархії, о. Тарас Гарасимчук, зачитував для вірних пояснення священнодійств, які супроводжували чин.

В освяченому храмі єпископ у співслужінні численного духовенства відслужив Божественну Літургію. "У ці липневі дні ми згадуємо першоплоди святости Київської Руси – святих Володимира, Ольгу, Бориса й Гліба та Антонія Печерського," – зазначив владика Ярослав. На думку архиєрея, згадуючи минуле, християнам не варто зупинятись лише на самій думці про те, що відбулось. Потрібно водночас пам'ятати, що далеке минуле має для нас величезне значення й сьогодні – через понад тисячу літ, у ХХІ столітті.

"Ми – християни і водночас діти святого князя Володимира, тому наше святкування в липні і серпні пам'яті українських святих повинні стати нагодою для іспиту сумління: якою мірою ми засвоїли той великий дар, що його отримала Київська Русь понад тисячу років тому?" – звернувся до вірних єпископ. Християнське благочестя св. Володимира, за словами єпископа, не є позірним знаком. Зокрема, Київський Митрополит Іларіон на адресу князя промовив наступні слова: "Ти давав милостиню тим, що просили, одягав нагих, кормив голодних і спрагнених, помагав недужим і викупляв боржників, звільняв невільників. Твої щедроти і милостині ще й сьогодні люди згадують".

На завершення проповіді владика Ярослав закликав вірних не бути байдужими до чистоти власної душі, а шукати очищення у святих Тайнах Сповіді та Причастя, у щоденній щирій молитві, у взаємній любові та вірності Божим заповідям.

Наприкінці богослужіння архиєрей нагородив о. Романа Гринаша хрестом з прикрасами. Єпископ також подякував попереднику о. Романа – о. Мирославу Кізимі, – за душпастирювання якого розпочалось будівництво храму. Відтак владика зачитав Патріаршу грамоту, якою Блаженніший Святослав відзначив тих, хто трудився над будівництвом святині. Вірних єпископ закликав користати з храму як місця зустрічі людини з Богом: "Щоб у ньому кожна душа під знаменом Святого Хреста завжди знаходила наснагу для очищення та духовного поступу".

У свою чергу, о. Роман Гринаш подякував архиєреєві за душпастирські відвідини парафії. Священик з вдячністю згадав усіх, хто трудився над будівництвом храму, багато з яких уже відійшли у вічність.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Петро ОРИЩИЧ

Теми: освячення храму, Дрогобицький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою