Делегати з майже 10 країн Європи відвідали Карітас [фото]

02 червня 2012
Друк
Фото БФ "Карітас"
Круглий стіл за участі владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького
Впродовж 27-31 травня в Україні з робочим візитом перебували почесні гості - Ерік Панлю, представник міністерства закордонних справ Франції, Олів'є Пейру, радник ОБСЄ по проблемі торгівлі людьми в Європі, Женевєв Коля та Альєт Шову, представники Карітасу Франції, також представники Карітасів Болгарії, Албанії, Вірменії, Туреччини, Боснії і Герцоговини, представники Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ, Української Греко-Католицької Церкви, Міжнародної організацій з Міграції, ОБСЄ в Україні, а також представники інших українських благодійних і громадських організацій, діяльність яких спрямована на превенцію торгівлі людьми і надання допомоги потерпілим.

Візит розпочався з презентації діяльності «Карітасу СДЄ УГКЦ» по допомозі потерпілим від торгівлі людьми. Гості обговорювали високу ефективність роботи у цьому напрямку та можливості подальшої тісної співпраці у майбутньому, а також мали можливість ознайомитися з реаліями торгівлі людьми в Україні. Зокрема, представницю Карітасу Вірменії цікавили практичні методи роботи, якими вона просила поділитися наших координаторів проекту, адже у цій країні проект лише починає діяти. Також гості були вражені тим фактом, що потерпілі не відчувають ніякої практичної допомоги з боку держави, і саме тому діяльність нашого Карітасу є особливо актуальною та своєчасною.

Під час візиту до спільноти підтримки для безпритульних "Наша хата", який діє при БФ "Карітас СДЄ УГКЦ" гості вислухали реальні історії людей, які потерпіли від торгівлі людьми, опинилися у дуже складних ситуаціях, залишилися без засобів для існування, без будь-якої підтримки на вулиці. Вони дякують Богові за існування такої спільноти як "Наша хата", де вони можуть мешкати, відчути практичну, матеріальну, духовну та психологічну підтримку. Представниця Карітасу Болгарії зазначає: "Коли я слухала їхні історії, то мала відчуття, наче це сценарій якогось фільму жахів. Дуже страшно, що людям доводиться переживати такий досвід від безвиході та безробіття. Добре, що існують такі організації, як Карітас, де вони можуть відчути не лише підтримку, але й знайти реальний вихід з глухого кута".

Візит продовжився роботою в групах, де обговорювалися питання ефективності надання допомоги потерпілим від торгівлі людьми та підтримка дітям, які стали жертвами торгівлі. Після активної праці та дискусій, гості зустрілися з Єпископом Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Ярославом, де обговорили важливу роль Церкви у наданні допомоги жертвам торгівлі людьми, а також допомогу у реінтеграції жертв у місцевій громаді чи сім'ї.

30 травня в Трускавці відбувся Круглий стіл з питань торгівлі людьми. З жовтня 2011 року партнери Карітасу із Східної Європи та середземноморських країн працюють разом в рамках проекту, який спрямований на розвиток і зміцнення співробітництва для оптимізації та прискорення існуючих зусиль по боротьбі з торгівлею людьми. Їхня зустріч із високопосадовцями і громадськими правозахисниками у Трускавці була зосереджена на двох темах: допомога жертвам торгівлі людьми і підтримка неповнолітніх жертв торгівлі людьми.

Пані Наталія Голинська, координатор проекту з БФ «Карітасу СДЄ УГКЦ» урочисто відкрила Круглий стіл, привітавши гостей та наголосивши на важливості відвертої розмови усіх сторін стосовно такої актуальної для сучасних світових реалій проблеми.

Під час перебування почесних гостей в Україні були розглянуті наступні теми:

- Сучасна ситуація з торгівлею людьми в Україні;

- Допомога (соціальна, психологічна, медична, матеріальна, інформаційно-юридична), яка надається жертвам (в тому числі неповнолітнім) недержавними організаціями в Україні, зокрема мережею організацій Карітасу Укpаїни, Салюс, Жіночі Перспективи, Ла Страда, Сучасник та МОМ. Також підніматиметься тема ролі Церкви у процесі реінтеграції жертв торгівлі людьми;

- Роль держави в процесі реінтеграції та судового переслідування (зустріч з Міністерством праці та соціальної політики, Міністерством внутрішніх справ та інших державних установ)

Робочий візит гостей з-за кордону та України покликаний оптимізувати роботу у напрямку всебічної підтримки жертв торгівлі людьми. Слід залучати іноземний досвід у своїй роботі – кажуть організатори.

Наталія Яцик,
менеджер зв'язків з громадськістю БФ «Карітас СДЄ УГКЦ»

Фоторепортаж

Теми: карітас, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою