Ректор Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці: «Через катехизацію Церква наближує людину до особи Христа та допомагає їй стати свідомим Господнім учнем»

26 лютого 2012
Друк
Ілюстрація
Через катехизацію Церква виховує людину у вірі, починаючи з раннього віку
Про це повідомив прес-службі єпархії о.Микола Витівський, Голова Катехитичної комісії Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Підводячи підсумки діяльності комісії впродовж 2011 року, о. Микола зазначив, що катехитичним служінням Церква намагається охопити людей усіх вікових груп: «Катехизація – це виховання у вірі дітей, підлітків, дорослих, яке включає в себе навчання християнської науки, поданої органічно і системно, щоб увести людину в повноту християнського життя – до участі в Божественній Літургії та Святих Таїнствах».

За словами о. Миколи, минулоріч свою діяльність Катехитична комісія розвивала у кількох напрямках. Зокрема працівниками комісії було проведено ряд заходів для вишколу та формації катехитів: великопосні реколекції та навчальні семінари у Дрогобичі та Самборі, під час яких катехитам продемонстровано як використовувати інтерактивні методи у біблійній катехизі.

Упродовж року комісія продовжила активну працю над створенням та виданням допоміжних посібників для катехитів та дітей. У квітні 2011 р. побачила світ збірка сценаріїв до свят весняного періоду «Весна з Богом». Зі змінами та доповненнями було видано посібник для дітей «Приготування до Першої Святої Сповіді та урочистого Святого Причастя».

Голова Катехитичної комісії зауважив, що значну увагу було звернено на розвиток мережі парафіяльних катехитичних шкіл. Минулоріч на території єпархії засновано 5 таких шкіл: три у м. Самбір (при храмах: Різдва Пресвятої Богородиці, Покрова Пресвятої Богородиці, св.ап.Андрія Первозванного), а також у м.Сколе (храм св.вмч.Пантелеймона) та с.Чижки Добромильського деканату.

У 2012 році Катехитична комісія уже видала збірку кросвордів для дітей на тему Святих Таїнств. Рівно ж триває праця над збірником сценаріїв до свят літнього періоду. Найближчим часом вийде друком збірник ігор, які катехити зможуть використовувати при катехизації дітей та молоді. Цими днями побачила світ, розроблена Катехитичною комісією, «Хресна дорога для дітей і молоді». У червні місяці планується провести єпархіальну пішу прощу для учнів недільних катехитичних шкіл із Самбора до відпустового місця Биличі. Улітку працівники комісії проведуть велопрощу Самбір-Грушів, участь в якій братимуть молоді подружні пари.

Зазначимо, що впродовж місяця лютого 2012 року голови Єпархіальних комісій подали владиці Ярославу (Прирізу), Правлячому Архиєрею Самбірсько-Дрогобицької єпархії, звіти про свою діяльність протягом 2011 року, а також представили плани на 2012 рік. Зустрічаючись з головами комісій, владика Ярослав наголосив, що на єпархіальні комісії покладене важливе завдання – через різноманітні служіння проповідувати Христа у світі. Єпископ ознайомив голів комісій з пастирським листом Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катехитична комісія

Інші публікації за темою