Вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

25 листопада 2008
Друк
22-23 листопада на парафіях Самбірсько-Дрогобицької єпархії  відбулися заходи щодо вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-33 рр. в Україні.  У суботу 22 листопада правлячий єпископ Юліян (Вороновський) очолив архієрейську поминальну Святу Літургію в катедральному храмі Пресвятої Трійці у м. Дрогобичі, після якої було відправлено заупокійний парастас за усіма, хто загинув під час голодомору 1932-33 рр. в Україні. А у неділю 23 листопада архиєреську Святу Літургію за жертвами голодомору відслужив владика Ярослав (Приріз). У своїх зверненнях до вірних владики наголосили, що нашим святим християнським обов’язком є молитовно вшанувати пам'ять тих, хто загинув в часи страшного голодомору 1932-33 рр.  Окрім того владики зазначили, що голодомор не є проблемою тільки минулого - він є проблемою сучасних українців і буде проблемою прийдешніх поколінь, якщо ми не зробимо висновки.

22 листопада на усіх парафіях Самбірсько-Дрогобицької єпархії були відслужені заупокійні Літургії, на яких вірні молитовно згадували жертв голодомору. Цього ж дня о 16 годині дзвони храмів сповіщали  про початок всеукраїнської хвилини мовчання, під час якої уся Україна, запаливши свічки, завмерла у сумі за тими своїми братами та сестрами, яких 75 років тому нещадно знищив радянський комуністичний режим.

Варто пригадати, що Голодомор 1932-33 рр. був штучно організованою акцією проти українців, які не бажали бути слухняним елементом тоталітарної радянської машини. Жертвами голоду стали мільйони людей. Кожна родина в Радянській Україні і на Кубані втратила когось з рідних. Це була одна з тих вселенських катастроф, після яких народи відходили у небуття.

За даними вчених, голодом були охоплені території компактного проживання українців: територія тодішньої Української Радянської Соціалістичної республіки та Кубань. Найбільше постраждали від голоду тодішні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська та Житомирська).

Теми: Юліан (Вороновський), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою