Використання Орф-педагогіки в Україні

№3 (212), березень 2019 _ Анна ВЕЛИКА
Друк
Фото
Карл ОРФ
Час не стоїть на місці, все змінюється. Сучасна педагогіка не є виключенням. Все більше і більше в українській педагогіці розвивається та застосовується музична система німецького композитора Карла Орфа. Все більше відкривається навчальних закладів, у яких використовується система та основні принципи «Шульверка».

Часто вважають, що музику вивчають, щоб у майбутньому стати професійними музикантами, однак музика потрібна кожному: вона може допомогти щось обдумати, зняти напруження, може сприяти вивченню іноземних мов, математики, дати поштовх уяві... Карл Орф вважав: елементарна музична грамотність необхідна кожному. Потрібно лише своєчасно обережно допомогти дитині зазирнути за двері, де живе класична музика. От тоді дитина навчиться не лише слухати, а й чути. Музика принесе їй справжню насолоду, стане помічницею у житті.

Здібності дитини розвиваються в процесі активної музичної діяльності. Правильно організувати і направити її з раннього дитинства, враховуючи зміни вікових періодів – завдання педагогів. Німецький композитор Карл Орф розробив систему музичного виховання дітей, засновану на розвитку дитячої творчості. Створюючи свою музично-педагогічну концепцію, Карл Орф адресував її, перш за все, педагогам, що працюють з дітьми у сфері музичного виховання.
У п’ятитомному навчальному посібнику «Шульверк» Карл Орф детально розкриває свою методику, яка стимулює дитяче колективне елементарне музикування. Музична імпровізація дітей є основним методом музичного виховання в посібнику «Шульверк». Його система максимально наближена до можливостей та інтересів звичайної дитини. Невипадкова її назва – «Елементарне музикування», в якому слово «елементарне» має сенс «просте», «доступне кожному» (але не примітивне). Музикування тут розуміється як глибокий і органічний взаємозв’язок музики, руху і мови. Дитяча елементарна музика будь-якого народу генетично нероздільно пов’язана з мовою і рухом. Її Орф назвав «елементарною музикою» і зробив основою свого «Шульверка».

«Шульверк» – це антологія музики для дітей, вперше видана більше 40 років тому. Вона зібрана і відібрана Орфом для співу і танців з акомпанементом ансамблю орфівських інструментів. Кожна невелика п’єса з «Шульверка» є простою партитурою, доступною для виконання навіть маленьким дітям.
Орф дуже піклувався про якість матеріалу, з яким діти стикнуться вперше, тому основу «Шульверка» склав південно-німецький фольклор. Інтерпретація фольклору – ось одна з основних ідей сучасної українського педагогіки, що спрямована на орфвиховання. Основним призначенням «Шульверка» є залучення всіх дітей до музики, незалежно від їх здібностей, розкриття індивідуально-творчих сил, розвиток природної музичності. Створюючи «Шульверк», Орф замислював винайти музичну гру-імпровізацію, яка могла б підготувати дітей до подальшого музичного навчання і дати поштовх творчому мисленню на роки вперед.

Таким чином, система Карла Орфа побудована на синтезі різних видів діяльності (спів, рух, гра на музичних інструментах).
Основні принципи педагогіки Карла Орфа:

1. креативність;
2. варіативність;
3. комунікативність.

Проводячи заняття за методикою Карла Орфа, ставляться наступні завдання:

1. Поєднання креативного та імітаційних методів, які визначаються цілями кожного заняття.
2. Розвиток відчуття ритму, слуху, тактильних відчуттів.
3. Розвиток у дітей комунікативних навиків, уміння домовлятися, погоджувати свої дії.
4. Розвиток відчуття відповідальності, уміння взяти ініціативу на себе.
5. Прищеплювання уміння слухати один одного і себе не тільки під час музикування.
6. Розвиток здатності радіти успіху іншого, допомагати іншому.
7. Розвиток музичності дітей, їх емоційного світу, сприйняття музики, створення слухацького досвіду.
8. Освоєння гри на ударних інструментах, інструментах дитячого оркестру.
9. Виконання пісень, розспівок, мелодій на основі заданого тексту.
10. Придбання навиків гри в ансамблі (музичення).

Головне завдання таких занять – допомогти дітям в естетичній грі увійти до світу музики, відчути і пережити її емоційно, створити передумови до формування творчого мислення, сприяти практичному засвоєнню музичних знань. Гра в оркестрі розвиває слух, відчуття ритму, уміння грати в ансамблі. Особливу, дуже важливу увагу в концепції Орфа ми приділяємо музикуванню з акомпанементом «звукових жестів» (термін Р. Кєєтман). Звукові жести – це гра звуками свого тіла: плескання по стегнах, грудях, притупування ногами, клацання пальцями. Власне це дало поштовх для розвитку ще одного креативного напрямку в педагогіці, який є вже давно популярним у Європі, - body percussion.

8-9 грудня 2018 року в Києві відбувся перший міжнародний курс з body percussion «Музика Тіла», тренерами якого були відомі європейські музиканти Санті Серратоза (Іспанія) та Чіро Падуано (Італія). Сам тренінг був організований Асоціацією музичних педагогів України на чолі з Юлею Сладковською – керівником центру музичного розвитку дітей “Ділі-Ділі “(16 років). Має 23 роки досвіду роботи з дітьми. Вона – музичний терапевт, Орф-педагог, ведуча жіночого музично-терапевтичного клубу, автор проекту “Сімейні музичні табори”, ініціатор та засновник інтернет-спільноти «Асоціація музичних педагогів України», керівник міжнародного фестивалю “Музична креативна педагогіка” та засновник Школи Креативних Музичних Педагогів. Закінчила Київську консерваторію (КМАУ ім. П.І.Чайковського), де вивчала підходи до музичного виховання дітей, починаючи з часів античності і до наших днів. Навчалася у фахівців з Німеччини, Іспанії, Угорщини, Словаччини, Австрії, США, Росії, України.

Не тільки Юлія Сладковська займається розвитком та популяризацією орфівської педагогіки в Україні. Тішить те, що таких педагогів стає все більше: ще однією із них є Світлана Фір (Чернігів), керівник студії А-соль, яка є засновницею Орф Шульверк Асоціації України. Багато дошкільних закладів України вже застосовують орфівську методику для раннього музичного розвитку дітей. У 2018 році в нашому місті теж була відкрита експериментальна група музичного розвитку в благодійному садочку «Ангелятко», де за основу бралися три основні методики Ж. Далькроз, К. Орф, Е. Гордон. Орфівська методика музичного виховання стає все більш популярною з кожним роком, адже її можна застосовувати для різних вікових категорій. Як казав К. Орф, «в основі всього лежить барабан», тобто ритм. А ритм, як відомо – це життя.