Євфразієва базиліка у Хорватії

№3 (142), березень 2012 _ Мар'яна КЕКОШ
Друк
www.plazamayor.ru
Євфразієва базиліка у Хорватії
Євфразієва базиліка – шедевр ранньохристиянської архітектури, який чудом зберігся до наших днів. Розташований собор у старовинному хорватському місті Пореч. Крім власне базиліки в архітектурний комплекс входять захристія, баптистерій (місце для хрещення), єпископська резиденція та дзвіниця. У 1997 році Євфразієва базиліка була занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО як один з найцінніших пам'ятників культури на Адріатиці.

Християнство на цих землях з'явилось дуже рано. Вже у ІІІ ст. у Поречі існувала християнська спільнота, яка таємно збиралась та проводила богослужіння у приватному домі. Духовним пастирем та опікуном цієї спільноти був св. Мавр – перший єпископ міста Пореч, який прийняв мученицьку смерть за часів правління імператора Валеріана. Коли християнам цього краю дозволили відкрито визнавати віру в Христа та молитись, то першу капличку на місці сучасної базиліки побудували саме там, де загинув св. мученик Мавр. Сюди ж були перенесені і мощі святого з цвинтаря поза містом. Останки його поховання були знайдені під час археологічних розкопок, які проводились у храмі.

Незабаром після спорудження ця капличка була перебудована в невелику церковцю. Мозаїка, якою була вистелена підлога цього давнього храму, збереглась до наших днів. Помітним і чітким є зображення риби на цій частині мозаїки, яке було одним з найвідоміших символів християнства.

Теперішня базиліка, яка була присвячена Пресвятій Богородиці, була споруджена ще у VІ ст. за часів єпископа Євфразія, ім'ям якого вона стала іменуватись в подальшому. Собор був зведений на місці попередньої церковці, яка перебувала в майже зруйнованому стані після набігів ворожих готських племен. Саме спорудження базиліки тривало близько 10 років. Для будівництва використовувались фрагменти старої церкви. Настінні чудові мозаїки, які вражають своєю неповторністю, майстерністю, довершеністю кольорів, були виконані візантійцями, прекрасні мозаїки на підлозі були викладені місцевими майстрами у візантійському стилі.

Єпископ Єфразій прагнув прославитись на віки, вибивши свої ініціали у всіх найпомітніших місцях храму та зобразивши себе на одній з мозаїк, за що отримав немилість Папи Римського. Однак саме завдяки його зусиллям та організації будівництва постав чудовий храм з неоціненними мозаїками та архітектурою.

У 1440 році собору було завдано великої шкоди: потужний землетрус частково зруйнував унікальний храм. Певний час собор перебував у запустінні, Богослужіння тут припинилась. У ХVІІІ ст. будівлю реконструювали, а в нинішній час була завершена повна реставрація церкви.

Найбільш цінним надбанням храму є мозаїки, які зачаровують тисячі відвідувачів храму Над вівтарною частиною храму, на мозаїці зображений Христос в оточенні апостолів. Ісус тримає розкритою книгу зі словами: "Я світло істинне", немовби нагадуючи нам справжню мету нашого життя – випромінювання Божого світла серед наших ближніх.