Старосамбірчани взяли участь у Загальноукраїнській прощі до Зарваниці

29 липня 2024
Друк
Фото Віталія СКИПАКЕВИЧА
  Незважаючи на цьогорічну літню спеку, у суботу 13 липня 2024р.Б у свято Співстраждання Богородиці, парафіяни парафії святого Миколая УГКЦ Старого Самбора, сусідніх сіл та м. Самбора вирушили однією прочанською родиною на загальноукраїнську прощу до Марійського духовного центру "Зарваниця". Духовний провідник о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, розпочав подорож молитвою і благословив усіх на щасливе паломництво, пригадавши глибину свята, що ми вшановували цього дня та провів коротку катехизу щоб прочани вміли розрізнити прощу від туристичної екскурсії.

 

Прибувши до Дому Небесної Заступниці, ми взяли участь у молитовних урочистостях. Влилися у процесійний похід із засвіченими лампадками свічечок від старовинної парафіяльної церкви Пресвятої Трійці до місця об'явлення Богородиці. На площі перед монументальним образом Зарваницької Божої Матері взяли участь молебні, який очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Глибокоповчальну промову, проникнувши до глибини сердець кожної і кожного з присутніх, виголосив екзарх Німеччини і країн Скандинавії владика Богдан Дзюрах:

"Це дім Пресвятої Богоматері, де знаходимо підтримку і розраду. Це Вона на порозі свого дому зустрічає нас, відкриваючи свої материнські обійми, відкриває двері свого дому, зустрічає. А тим домом є її непорочне серце".

На завершення молебню спільно молилися особливою молитвою до Богородиці за багатостраждальний український народ. Також разом з нашим о. Михайлом ми помолилися панахиду за полеглим Героями Небесної Сотні, за всіма жертвами українсько-російської несправедливої війни, молитовною ходою розважали над стаціями "Хресна дорога моєї України". В купелі святої Анни обмивали бруд тілесний, та в Тайні сповіді та іспиту сумління скидали гріховне лахміття.

Кульмінацією цьогорічної прощі став недільний ранок 3 неділі після Зіслання святого Духа і неділя Отців 6 Вселенських Соборів. Архиєрейську літургію очолив Верховний архиєпископ Києво-Галицький УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у співслужінні Апостольського нунція єпископів УГКЦ в Україні і за кордоном, багаточисельного духовенства та монашества. Мирян, що молилися спільно літургію налічувалося близько 30 тис паломників! Блаженніший Святослав привітав усіх у цьому чудотворному місці. "У домі Пречистої Діви Марії, ми справді досвідчуємо, що Бог є серед нас, разом з нами, і в нас".

Завершилися урочистості цьогорічної Всеукраїнської прощі водосвяттям, освяченням придбаних чотирьох авто на потреби українського війська Тернопільсько-Зборівського єпархією. Чим освячення провів Блаженніший Святослав.

Чарівна, тиха спокійна ніч в Зарваниці пройшла для нас у призадумі в молитві. Спекотне сонце не завадило взяти участь у паломництві духовних дітей у Домі Марії у Зарваниці. Висловлюємо слова подяки за сприяння і організацію цьогорічної прощі о. Михайлу Николину та всім, хто долучився молитвою, піснею, свідченням.

Віталій Скипакевич

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою