У м. Мостиська у храмі св. Юрія Переможця освячено новий іконостас [фото]

09 травня 2023
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
6 травня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію св. великомученика Юрія у м. Мостиська. Єпископ освятив храм після оновлення та іконостас. Відтак у співслужінні о. Тарас Шпега, декана Мостиського, і священиків Мостиського деканату владика Ярослав відслужив Архиєрейську Літургію.

Під час проповіді єпископ пригадав вірним про житіє великомученика Юрія, який був талановитим воєначальником (див. повний текст проповіді). "Коли імператор посилив гоніння на християн, то святий Юрій роздав бідним все своє майно, відпустив на волю рабів і, з‘явившись до Сенату, відкрито виступив проти цих переслідувань, сміливо визнав себе християнином і закликав всіх присутніх наслідувати його через прийняття істинної віри у Христа", - зауважив єпископ. Постава св. Юрія здивувала імператора, тому він вмовляв його не нищити свого життя. "Проте Юрій відмовився відректися Христа і за це був ув‘язнений, та підданий жорстоким різноманітним тортурам. Святий мученик ці катування терпляче переносив заради Христа і, укріплений силою Божою, залишався непохитним", - додав владика Ярослав.

Великомученик Юрій стверджував, що віруючий у Христа здатен творити діла, які творив сам Христос – сліпим повертати зір, кривим – ходіння, прокаженим – очищення, глухим – слух, мертвим воскресіння (пор. Лук.7, 22). Дізнавшись про це, імператор звелів святому здійснити чудо, непосильне язичницьким волхвам – воскресити померлого. Коли святого Юрія підвели до гробниці, він прорік: «Господи! Покажи, що Ти Бог Єдиний по всій землі, нехай пізнають Тебе, Всесильного Господа». Після цих слів земля затрусилася, гробниця відкрилася, мертвий ожив і вийшов з неї. "Це чудо, здійснене святим Юрієм, прославилося у празничних піснеспівах як чудо воскресіння Христового, як черговий доказ істинності обітниці Христової – обітниці майбутнього життя", - сказав владика Ярослав.

Крім того, владика Ярослав пригадав вірним, що українці віддавна мали особливу побожність до св. Юрія. Для прикладу, у давній українській пісні співаємо: «Нам поможе Святий Юрій і Пречиста Мати волю здобувати!». "Сьогодні і над нашою батьківщиною – Україною, навис північний змій. Тільки Господня кріпость може врятувати нас перед агресією підступного ворога, який намагається перекроїти світовий порядок, несучи кровавий імперіалізм. Звернімось у молитві до Святого Великомученика Юрія, щоб він за Божою допомогою підніс свій спис і допоміг нашим воїнам і нашому народові у нелегкій боротьбі проти окупанта", - закликав єпископ.

За словами проповідника, християнські цінності, які були защеплені на українській землі, – це той надійний фундамент, на якому тримається державність, суспільно-громадські відносини та культурна самобутність нашого народу. "Тож дякуємо Христу Богові, Який 1035 років тому відвідав наш народ і впродовж усього цього часу ростив Свою Церкву (пор. 1 Кор. 3, 7), посилаючи численних жертовних працівників у Христовий виноградник", - зазначив єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав склав вдячність усім, хто також впродовж 30 років існування Самбірсько-Дрогобицької єпархії великодушно підтримував розбудову церковного життя на її теренах. "Дякуємо Богові за кожного вірного, бо всі Ви – священнослужителі, богопосвячені особи, миряни – є найбільшим Божим даром. Усе, що за благодаттю Божою нам вдалося здійснити, стало можливим завдяки Вам, Господнім помічникам – щиро віруючим людям в Україні та світі, які люблять Церкву як свою Матір, піклуються про її зростання, дбають про розвиток, сприяють розбудові. Дякую всім Вам та молю Господа, щоб продовжував спрямовувати Ваші стопи шляхами Божого Промислу, наповнюючи Своєю божественною любов’ю та скріплюючи Своєю благодаттю", - сказав владика Ярослав.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Тарасу Шпегу за душпастирське служіння, а всім жертводавцям і людям доброї волі за турботу про Божий храм.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Мостиський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою