Владика Ярослав: Сміливо визнавати віру – це ознака доброго і практикуючого християнина [фото]

10 листопада 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
8 листопада, у свято великомученика Димитрія Солунського, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Юрію Коваліву, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що святі мученики, до грона яких належить св. Димитрій, займають особливе місце в богопочитанні, адже вони відзначилися великою ревністю віри та чудами. За словами проповідника, найбільшим свідченням життя св. Дмитрія є те, що він віддав своє життя з любові до Христа. «Св. Дмитрій не похитнувся у вірності Богові, хоч йому грозила смерть; не злякався перед тим, що втрачав гідність царського достойника й начальника міста; відкинув страх, пам'ятав, що його справедливим суддею буде Христос, котрий за вірність йому винагородить вічним щастям у небі», — зазначив проповідник. Великомученик здобув відвагу й мужність завдяки своїй вірності Богові в усьому, служачи чесно Господеві навіть у малих речах і виконуючи тим самим слова мудреця: «... хто нехтує малим, той поволі занепаде» (Сир. 19,1).

Відтак владика Ярослав зазначив, що головна мета святкування празника святого великомученика Дмитрія — це розмірковувати над його мужнім життям і безстрашно визнати святу віру в Христа Господа. "Сміливо визнавати віру – це ознака доброго і практикуючого християнина. Такий християнин своєї віри ніколи не ховає, не стидається, не перечить, її не змінює, але визнає словом, ділом і цілим своїм життям", - наголосив єпископ. Такої віри від кожного з нас вимагає сам Ісус Христос, Який каже: «Кожний, отже, хто визнає мене перед людьми, того і я визнаю перед моїм Отцем Небесним. Хто ж мене зречеться перед людьми, того і я зречусь перед Отцем моїм Небесним» (Мт. 10. 32-33).

Крім того, проповідник наголосив, що все життя християнина повинно бути проповіддю живої віри. "Бо християнин – це той, хто готовий повсякденно відстоювати право бути собою, не йдучи на жодні компроміси зі своїм сумлінням. І приклад великомученика Димитрія відкриває нам дорогу до цього. Дорогу, яка, врешті решт, простягається у вічне життя", - сказав владика Ярослав.

Наприкінці проповіді єпископ зауважив, що сьогодні Україна перемагає ворога, завдяки молитві. Тож у теперішніх подіях розпізнаємо подібне до того, що відбувалось за часів великомученика Димитрія. "Московія намагається зламати Україну страхом, силою агресії, шантажем, пропагандою. Це все у своїй долі мав і пережив святий Димитрій. Але він воїн, який не побоявся боротися. Він внутрішньою силою духа переміг тодішню систему, яка нічого йому не змогла зробити", - зазначив владика Ярослав.

Відтак проповідник підсумував, що св. Димитрій увійшов в історію, а ті, хто переслідували його безславно з історії були викинуті. Єпископ закликав вірних надихатись прикладом святого Великомученика: "Димитрій, крім своєї християнської сили волі більш нічого не мав, система мала все щоб вбивати. Ми маємо за собою совість, віру, гідність. Так, як він переміг, так і ми, якщо будемо подібним чином реагувати на виклики, також переможемо".

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав нововисвяченого диякона Юрія з прийняттям тайни священства. Єпископ подякував батькам, духовним наставникам за те, що супроводжували диякона Юрія на його духовному шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор, свячення

Інші публікації за темою