Владика Ярослав у Самборі: Цариця неба і землі разом із хорами святих та ангелів перебуває в наших храмах [фото]

15 жовтня 2022
Друк
Світлина Степана ПАВЛІШАКА
  14 жовтня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Архиєрейську Святу Літургію з нагоди храмового празника в Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, в м. Самбір. Єпископу співслужили: о.Богдан Добрянський (декан Самбірський), о. Володимир Коркуна (адміністратор храму), о.Іван Вербіцький, о. Роман Андрійовський, о.Любомир Григель, о.Флор Дашинич, о.Тарас Рисей, о.Олег Чупа, о.Олег Бісик, о.Олег Здреник, о.Тарас Войтко, протодиякон Микола Рик. Велично співав хор "Літанія" (кер.Любов Шийка).  

 

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що свято Покрову Богородиці є особливою нагодою роздумати про небесне заступництво Пресвятої Богоматері (див. повний текст проповіді). "Це свято відкриває нам, що Небесна Церква невпинно молиться за нас – Церкву земну. Завдяки цьому празнику знаємо, що Цариця неба і землі разом із хорами святих та ангелів перебуває в наших храмах, коли в них звершується богослужіння, і благає, щоб Милостивий Господь змилувався над нами. Мати Божа допомагає нашим молитвам підноситись до Престолу Владики всесвіту", - сказав проповідник. Пресвята Богородиці простирає над нами Свій омофор, демонструючи заступництво над людським родом, а особливо над тими, хто молиться на богослужіннях у храмі.

Відтак єпископ зазначив, що Церква з глибоким благоговінням прославляє Пречисту Діву Марію, звеличену Богом за ангельську чистоту, глибоке смирення та найбільшу святість. "Вона посідає найближче до Божого Престолу місце. Церква називає Її «чеснішою від Херувимів і славнішою без зрівняння від Серафимів». Вона – Всесвята, бо перша перед усіма святими", - пояснив владика Ярослав. Проповідник додав, що в особі Богородиці людство дало Синові Божому свою плоть і кров, щоб Він, спокутувавши й освятивши цю плоть, відновив союз між небом і землею, між Богом і людиною, учинивши її богоносною.

Крім того, владика Ярослав пригадав вірним, що свято Покрова Пресвятої Богородиці по-особливому проливає світло на те, хто є справжнім її захисником. "Це всі, у кого в серці Україна і любов до свого народу, до своєї Батьківщини, заради чого вони здатні на подвиги", - наголосив проповідник.

Єпископ додав, що в цей день ми пригадуємо собі, що в боротьбі за свободу ми не самотні. Саме під заступництвом Пречистої Діви Марії сьогодні відроджується і стає непереможним українське військо та у справедливій боротьбі захищає свою Батьківщину від зовнішнього агресора. Разом з ними – усі віковічні захисники України: від часів Київської Русі та козацької доби до ініціаторів та діячів визвольних змагань різних епох. "Тому свято Покрову Пресвятої Богородиці відкриває нову незбагненну дійсність: не лише всі попередні героїчно полеглі захисники нашої землі перебувають разом із сучасними воїнами на фронті, але й Бог і Його Пречиста Мати через cвій молитовний і діяльний Покров є з нашим звитяжним воїнством", -наголосив владика Ярослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав вірних зі святом та висловив слова щирої вдячності за те, що дбають про красу найбільшого греко-католицького храму в Україні. Відтак Єпископ привітав українське воїнство з Днем захисника України, а також подякував душпастирям за їхню працю на Господній ниві. Завершилося свято молитвою за Україну та Водосвяттям. А на подвір'ї храму молодь собору провела благодійний ярмарок.

За повідомленням Степана ПАВЛІШАКА

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Степан ПАВЛІШАК

 

 

Теми: Самбірський деканат, Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою