Владика Ярослав: Мовчанка Бога має на меті поглибити нашу віру

11 жовтня 2022
Друк
9 жовтня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив значення євангельського читання про зцілення доньки жінки-сирофінікійки. За словами проповідника, жінка-сирофінікійка, йде до Христа, покидаючи світ поганства. "Світ віри в Ісусі Христі теж немовби розриває минулий ексклюзивізм, тобто певну закритість у собі, що була наслідком зосередження на боговибраності Ізраїля", - наголосив проповідник.

Проповідник зауважив, що Ісус і хананейка зустрічаються на півдорозі між територією Ізраїля і поганською територією (див. повний текст проповіді). "Це не просто констатація факту, оцей вихід – це щось більше: Бог, який виходить до людини, на територію її упадку, але й людина повинна вийти зі свого гріховного становища назустріч Богові", - наголосив проповідник.

Крім того, владика Ярослав зазначив, що сирофінікійка називає Христа Господом і сином Давида, так як на сторінках Євангелії до Ісуса звертаються Його учні.

Рівно ж жінка звертається до Ісуса через страждання дочки. "Нещастя дитини стало нещастям матері: «Змилуйся надо мною…», материнська любов спонукала її звернутися до чужоземця; ця любов спонукала її бути наполегливою навіть тоді, коли вона зустріла мочання",  - наголосив проповідник. Рушійною силою в серці цієї жінки була любов, яка робить людину сильною і ближчого до Бога.

Відтак проповідник зауважив, що на прохання жінки-хананейки Ісус спершу відповідає мовчанкою. "В цьому мовчанні є також наука для учнів, Ісус спонукає учнів переосмислити їхнє ставлення до інших народів", - пояснив єпископ. За його словами, євреї негативно ставилися до поган та через їх аморальне життя називали їх псами. Тому Ісус, відповідаючи жінці на повторне благання про допомогу, іронічно стверджує те, що відображало спосіб думання учнів: «Не личить брати хліб у дітей і кидати щенятам».

Втім Христос не відмовляє її проханню. Його мовчанка мала іншу мету. "Часом і нам здається, що просимо, з глибини душі взиваємо, а Бог ніби не чує. Насправді Бог чує, але оця мовчанка Бога має на меті поглибити нашу віру", - пояснив владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою