Владика Ярослав: Св. Іван Хреститель знаменує зміну епох в історії людства – кінець Старого і початок Нового Завіту

11 вересня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
11 вересня, у день Усікновення чесної глави св. Івана Хрестителя, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання розповідає Притчу про Виноградник, який є символом дому Ізраїля – вибраного Божого народу (див. повний текст проповіді). "Господь Бог не просто насадив цей виноградник, але Він довірив його людині і впродовж історії посилає до неї своїх посланців, тобто пророків – тих, хто несе Його слово. Бог очікує від людини плідної діяльності у цьому винограднику, тому що той виноградник не є власністю людини, але власністю Бога", - наголосив проповідник. Кожен, хто покликаний до праці в цьому винограднику, у свій час повинен віддати його Власнику плоди.

Відтак владика Ярослав зауважив, що в образі виноградника Церква вбачає себе. Зокрема, в документі Отців ІІ Ватиканського собору Світло Сходу Церква є представлена як рілля та будівля Божа (пор. 1 Кор. 3, 9). "Цей новий виноградник покликаний Небесним Отцем, щоб приносити плід відкуплення та спасіння в кожній хвилині, в кожному місці, в кожній людині", - пояснив проповідник.

Проповідник наголосив, що кінець притчі є сповнений надії, тому що смерть сина господаря виноградника є прообразом смерті Христа, через страждання Якого світ отримує спасіння: «Він власного Сина свого не пощадив, а видав його за всіх нас, – як же разом із ним не подарує нам усього?» (Рим.8, 32). Єпископ додав, що Христос не лише був «посланий», але й «виданий» як жертва «за всіх нас» (Рим.8, 32). Про це говорить св. Йоан Богослов: Отець «послав Сина свого – примирення за гріхи наші» (1 Йо. 4, 10), - а також Символ віри, кажучи що Христос «задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес».

Відтак владика Ярослав зауважив, що 11 вересня Церква також звершує спомин Усікновення чесної глави Йоана Хрестителя, тобто його смерті. "Цей пророк знаменує зміну епох в історії людства – кінець Старого і початок Нового Завіту. Його земною місією було приготувати прихід Месії, який іде, щоб узяти на себе гріхи світу", - пояснив єпископ.

Проповідник зазначив, що св. Йоан Хреститель, пророк і предтеча, має бути для нас взірцем до наслідування у наші нелегкі часи. Він не боявся свідчити перед царем Іродом, вказуючи на його аморальне життя та лицемірство. "Нехай ця відвага пророчого голосу Предтечі надихає і нас у щоденному житті до щирої праці та вірність Богові та Україні, а особливо у ці непрості часи, коли захищаємо нашу Батьківщину від російського агресора. У цій нашій боротьбі також бачимо як Господь діє через наш народ, який жертовно бореться за принципи свободи, гідності і незалежності своєї країни, за яку найкращі сини і дочки навіть віддають своє життя, і важливо, щоби кожен із нас це також усвідомлював", - сказав єпископ.  

Наприкінці проповіді владика Ярослав побажав вірним, щоб Святий Дух просвічував кожного, щоб благодать Божа не була у нас марною. Для цього слід приносити достойно і з радістю плоди нашого навернення, щирої молитви, праведного життя.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою