Владика Ярослав: Євангеліє переконує, що кожен може ділитися з іншими хлібом віри, прикладом святого і побожного життя

07 серпня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
  7 серпня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільна євангельська благовість підкреслює надзвичайне Боже милосердя і любов, які в розповіді євангелиста Матея виливаються двома цілющими джерелами: зціленням недужих та помноженням хлібів (див. повний текст проповіді). "Ісус щойно втратив Йоана Хрестителя – свого родича і сподвижника, і це очевидно було наочним прикладом, що чекало на самого Христа. Господь відходить на самоту, але Його знаходять люди, і тоді свій особистий смуток Він перемінює у співтерпіння з потребуючими – змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих (пор. Мт 14, 14), через вияв свого милосердям Господь подає людям надію і життя", - зауважив проповідник.

Помноження хлібів для п’ять тисяч людей Ісус Христос учинив, згадуючи старозавітну подію, коли Божий народ сорок років подорожував пустелею. "Найважливішою наукою, що її дав Господь Бог тоді своєму народові, було те, що успіх мандрівки ізраїльтян, тобто можливість посісти обітовану землю, не залежить від їхньої здатності долати труднощі. Успіх залежить від Бога, Господь є господарем життя, Він дає воду серед пустелі, життя серед смерті, світло серед темряви, надію серед відчаю", - пояснив єпископ.

Ламаючи хліб у пустелі та помножуючи його Спаситель сповіщає про укладення Нового Заповіту між Богом і всім людством, – Заповіту, що буде запечатаний у Його Крові хресною жертвою. "Тож цей помножений хліб є пророчим прообразом Хліба, яким є Христове Тіло, таїнственно присутнє для нас у Святій Євхаристії. Цей Хліб, розподілений на спомин про Його Смерть і Воскресіння, живить і підтримує нас, що є Його Містичним Тілом – Його святою Церквою", - сказав проповідник.

Відтак владика Ярослав додав, що під час Божественної Літургії священик, розламуючи Таїнственний Хліб - Тіло Христове, каже такі слова: «Роздроблюється і розділюється Агнець Божий, що Його їдять, але ніколи не з’їдають і причасників Він освячує». "Це таїнственне ламання Хліба і благодать Слова Божого ми переживаємо на кожній Літургії, адже тоді сам Христос приходить, щоб на святім престолі розламати і поблагословити нам хліб та перетворити його на своє тіло, а вино – на свою кров. І тоді через руки священнослужителів Він хоче накормити нас, щоб ніхто не знеміг у дорозі до мети – життя вічного", - зазначив архиєрей.

Наприкінці проповіді владика Ярослав наголосив, що кожен християнин може ділитися з іншими хлібом віри, прикладом святого і побожного життя. "Сьогоднішній світ дуже потребує доброго свідчення нашої віри, жертовності у любові. Наша правдива християнська постава може заспокоїти голод сучасної людини, котра так часто його відчуває, шукаючи правди та сенсу свого існування", - зауважив проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою